Zdravotnická pomoc v Železné Rudě bude fungovat non-stop

Modrava - Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje chce v Železné Rudě zavést nepřetržitou rychlou pomoc. K tomu účelu vybuduje i nové výjezdové stanoviště. Nové sídlo záchranky vznikne do konce roku i na Modravě. Důvodem posílení služeb je především fakt, že v horských oblastech Šumavy každoročně přibývá úrazů.

Záchranka v Železné Rudě dnes funguje pouze přes den. To se má ale od příštího roku změnit. V horských oblastech totiž každým rokem stoupá počet zásahů. „Nárůst výjezdů na železnorudsku se odhaduje na 35-40 procent,“ uvedl Václav Ondra, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Problém je i s dojezdovými časy sanitek.

V rámci změn vznikne v Železné Rudě i nové stanoviště

Se zavedením nepřetržité rychlé pomoci vznikne v Železné Rudě nové výjezdové stanoviště. „Navýší se kapacita garáží a zvýší se standard pro obsluhu, protože musíme počítat s tím, že tam bude 24hodinový provoz,“ uvedl Michal Šnebergr, starosta Železné Rudy (ODS).

Stanoviště mělo být hotové do konce letošního roku. Zahájení provozu se ale pravděpodobně pozdrží. Pozemek a projektovou dokumentaci připravila už loni radnice, Plzeňský kraj ale musel stavbu neplánovaně přerušit. „Firma, která stavbu prováděla, se dostala do insolvence, ale v současné chvíli je už vybrán nový dodavatel, stavba bude pokračovat v průběhu ledna,“ sdělila Alena Marešová, mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Nové stanoviště vyroste i na Modravě

Podobné výjezdové místo plánuje i Modrava. Kvůli neshodám obce a telefonního operátora o přeložce kabelu se ale bourání bývalé radnice a stavba záchranky posunuly o několik měsíců. „Protože to bude skutečně stavba jednoduchá, velikosti malého rodinného domku, tak na konci tohoto roku předáme objekt k užívání ZZS Plzeňského kraje,“ řekl Antonín Schubert, starosta Modravy (nez.). V obou nových místech bude sloužit řidič a zdravotnický záchranář, případně výjezdová sestra.

V Železné Rudě bude záchranka k dispozici nepřetržitě (zdroj: ČT24)