Sníh a náledí ovládly alespoň ráno. Zima ale nevydrží

Praha – Ráno se tvořilo náledí a do deseti hodin platila i výstraha Českého meteorologického ústavu pro celou republiku. Možná přispělo i k jedné smrtelné nehodě, jisté je, že se na zledovatělých silnicích dopoledne staly desítky nehod, nejvíce v jižních a středních Čechách. Kromě ledu se na silnicích i mimo ně objevil i nový sníh – to platí hlavně pro hory na severovýchodě Čech. Ačkoli by ranní počasí mohlo naznačovat, že konečně nastává pravá zima, není tomu tak, během dne se teploty vyšplhají až na sedm stupňů nad nulu.

Výstrahu na náledí vydal Český hydrometeorologický ústav na pondělních 0:00 až 10:00 bez výjimky pro všechny kraje Čech, Moravy a Slezska. Problém to byl pro chodce i řidiče. „Protože v neděli večer pršelo, byly silnice umyté od soli, potom ale teplota klesla na minus tři stupně a začalo se tvořit náledí,“ přiblížil dispečer plzeňské silniční správy Jiří Slapnička. Postupně se ale začalo oteplovat – nejprve ve východní části Česka, potom i v západní. Postupně se teploty dostanou od ranní nuly nebo mrazu na 3 až 7 stupňů, vysoko nad nulou budou teploty i na horách. Teplo bude i v příštích dnech, během úterý se mohou teploty dostat až 10 stupňů nad nulu.

V Královéhradeckém kraji také nasněžilo. Na horách napadlo až pět centimetrů sněhu, všechny silnice jsou ale bez omezení sjízdné, ubezpečili jejich správci.

Hustá mlha a náledí ráno komplikovaly provoz (zdroj: ČT24)

Ranní počasí ale způsobilo nepříjemnosti – chodcům, kteří padali například na obzvlášť kluzkých bílých čárách na přechodech, i řidičům, kterým auto občas vyrazilo jiným směrem, než chtěli. Nehoda se brzy ráno stala i na dálnici D8, kde havaroval kamion, mnoho dalších postihlo západní, jižní a střední Čechy. Většinou se obešly bez zranění a mimo hlavní tahy. Bez zranění skončila i havárie v jižních Čechách, po které skončilo auto na střeše. Stejně dopadla i hromadná havárie u Plzně, při které bylo poškozeno na dvě desítky vozidel.

Stala se také jedna smrtelná nehoda, není ale zřejmé, zda i k ní přispělo náledí – okolnosti vyšetřuje policie. V Těšínské ulici v Opavě se střetlo osobní auto s chodkyní, ta utrpěla devastující poranění hlavy a na místě zemřela, uvedl policejní mluvčí René Černohorský. „Zjišťujeme, za jakých okolností žena silnici přecházela. Zajímá nás i to, zda řidič neřídil pod vlivem alkoholu,“ podotkl mluvčí.