Na likvidaci odkaliště v Chodově chybí stovky milionů

Chodov - Na úplné odstranění skládky dehtových kalů u Chodova na Sokolovsku chybí stovky milionů korun. Nepříjemné výpary z ní v létě cítily tisíce obyvatel města. Ministerstvo financí teď žádá vládu o navýšení rezervy, ze které by bylo možné sanaci zaplatit.

Na odstranění skládky kalů v Chodově chybí stovky milionů (zdroj: ČT24)

Zejména v parných letních dnech se přitom ze skládky dehtových kalů začal uvolňovat nepříjemný zápach. V bezvětří se držel kolem panelových domů a lidé si stěžovali také na zdravotní problémy. V třicetistupňových vedrech pak zapáchající skládku chladily vodou desítky hasičů. 

Skládka patří státu, který její sanaci před lety přerušil. Od léta se ale kraj, město i těžaři snaží přesvědčit ministerstvo financí, aby opět začalo pracovat na odstranění staré ekologické zátěže. „Dostal jsem odpověď od ministra financí, že znovu zařadí na pořad vlády financování celého problému, aby došlo k odtěžení kalů a přestalo to - řeknu to lidově - smrdět lidem pod okny,“ prohlásil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. 

Ministerstvo financí navrhuje zvýšit celkovou částku

Na likvidaci staré ekologické zátěže ovšem zbývá ve státní pokladně jen 70 milionů korun. „Původní garance dané ekologické smlouvy není dostačující, je potřeba ji navýšit zhruba o 220 milionů korun,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek. 

Starosta Chodova Josef Hora pak uvedl, že jelikož je projekt na likvidaci hotový, mohlo by se s ní začít někdy na začátku léta. Odstranění staré ekologické zátěže pak podle něj potrvá přibližně dva roky.