Unikátní zábrany obepnuly hřiště v Sedleci

Sedlec (Karlovarsko) – Po vleklém soudním sporu se fotbalové hřiště v Sedleci změnilo v unikát. Získalo speciální úpravu, které zabraňuje tomu, aby z hřiště létaly míče. Hrací plochu navíc lemují speciální panely, které tlumí odrazy míčů a křik hráčů i fanoušků.

Ochranné sítě, které mají zabránit vylétnutí míče z herní plochy nejsou v Sedleci jen za fotbalovou bránou tak, jak to bývá obvyklé, ale nad celým hřištěm. „Je to zcela ojedinělé řešení,“ říká předseda Karlovarského krajského fotbalového svazu Rostislav Votík.

A proč vlastně hřiště obepnuly desítky metrů sítí? Hřiště stojí uprostřed zástavby. Majitelům domu, který stojí naproti fotbalovému hřišti, padaly míče na střechu. Navíc si obyvatelé přilehlého okolí stěžovali také na přílišný hluk. Do sporu pak zasáhl soud a šíření hluku z fotbalu zakázal.

„Zákaz fotbalu tady nebyl, ale dokazovat si, co je hluk a nehluk bylo obtížné,“ říká předseda TJ Sedlec Milan Demjan. To vyhnalo sportovce z hřiště na ulici. Tam jim nikdo hluk zakázat nemohl.

Do vyhrocené situace nakonec zasáhl karlovarský magistrát, kterému patří pozemek pod hřištěm. „Město Karlovy Vary nakonec uvolnilo částku 460 tisíc korun, 100 tisíc přispěl fotbalový svaz,“ uvedl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Vybudování sítí a protihlukové úpravy tak už nic nestálo v cestě.

Zástupci města jsou přesvědčeni, že opatření budu účinná. Že ochranná síť zatím funguje, potvrzují i místní. Avšak už méně věří tomu, že speciální zábrany utlumí zvuk. Jak moc budou v praxi účinné, se naplno ukáže až v sezoně.