Havlíčkův Brod si oddechne. Do šesti let se dočká obchvatu

Havlíčkův Brod - Havlíčkův Brod bude mít do roku 2020 obchvat. Zaručuje to dokument, který je součástí rozvoje dopravní infrastruktury v Česku, který schválila vláda v demisi. Stavba by měla začít za tři roky. Obchvat město potřebuje kvůli porušování hygienických norem, ale i kvůli bezpečnosti chodců.

Hlavním tahem z Jihlavy na Kolín, který vede centrem města, denně podle statistik radnice projede 30 tisíc aut. Podél rušné silnice přitom chodí denně tisíce lidí, výjimkou nejsou ani tragické nehody. V těsném sousedství silnice jsou navíc bytové domy. "Dneska jsou tam vytvořené výjimky, které jednoho dne skončí. Je nejvyšší čas jihovýchodní obchvat začít
stavět," říká Jan Tecl (ODS), starosta Havlíčkova Brodu.

Obtížná nebude jen stavba, ale zřejmě i jednání o výkupu pozemků

Podle ŘSD by do dvou měsíců mělo být vše připraveno. Pak se začne s výkupem pozemků, většinou zemědělské půdy, od desítek vlastníků. „To u všech staveb nebývá lehké, s někým je domluva snadnější a s někým obtížnější,“ uvedla Marie Tesařová, ředitelka ŘSD Kraje Vysočina.

Jihovýchodní obchvat se napojí na severovýchodní a bude pokračovat kolem průmyslové zóny a Vysočan. Zhruba kilometr za městem náváže na hlavní tah z Havlíčkova Brodu na Jihlavu. „Je tam řada přírodních i umělých překážek, překračujeme tam tři železniční tratě, je tam řeka Sázava,“ připomněla náročnost stavby Tesařová. Náročné a rozsáhlé budou podle ní i mostní objekty. Stavba 4,5kilometrového obchvatu za více než 1,5 miliardy korun by měla začít za tři roky. Dokončena bude v roce 2020.

Havlíčkův Brod bude mít obchvat (zdroj: ČT24)