K nemocným a zraněným v okolí Úštěku dorazí záchranka za poloviční dobu

Úštěk (Litoměřicko) – K lidem žijícím na jihozápadním okraji Ústeckého kraje, kteří budou potřebovat lékařskou pomoc, se teď záchranáři dostanou až dvakrát rychleji. Krajská záchranná služba otevřela novou výjezdovou základnu v Úštěku na Litoměřicku. Dosud do obcí v okolí Úštěku jezdili záchranáři z Litoměřic nebo České Lípy a měli problém stíhat zákonem stanovený dojezdový čas 20 minut.

Jan Stuchlík o úštěcké základně záchranářů (zdroj: ČT24)

Za obvyklé situace sice záchranáři stíhali dojet do všech obcí v jihovýchodním cípu Ústeckého kraje během zákonných dvaceti minut, ale když silnice zledovatěly nebo nasněžilo, už byl problém lhůtu stihnout. Díky úštěcké základně již nebude problém dostat se do všech obcí včas. „Je vypočítané podle kilometráže, že by se průměrná dojezdová doba v této oblasti měla zkrátit cca o deset minut,“ podotkl ředitel ZZS Ústeckého kraje Ilja Deyl. Podle záchranářky Petry Jelenové přitom může být právě těchto deset minut klíčových.

Základna vznikla v objektu, který patří městu, sídlí v něm také hasiči. Její vybudování stálo 1,6 milionu korun, řekl starosta Úštěka Pavel Kundrát. Město základnu připravilo s tím, že ji kraj postupně zaplatí. Ve dvanáctihodinových směnách se na nové základně střídají dvoučlenné záchranářské posádky.

Úštěk leží na rozhraní Ústeckého a Libereckého kraje, je tedy možné, že odtud budou sanitky jezdit i do sousedního regionu. Zásadní ale bylo zřízení základny pro Ústecký kraj. „Vlastně jsme pokryli celý kraj,“ liboval si při slavnostním zahájení provozu hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle ředitele Deyla je teď v kraji v provozu 21 pozemních a jedna letecká základna záchranné služby. Kromě úštěcké pomohlo ke zlepšení dostupnosti odlehlých obcí také nedávné otevření základny v Klínech na Mostecku.