Neštovice se v Plzni rozmohly, onemocnělo šestkrát více dětí než před rokem

Plzeň – Od konce prosince v Plzni kraji rychle přibývá množství dětí, které onemocněly planými neštovicemi. Oproti předchozímu roku se počet případů v regionu zšestinásobil. Infekční onemocnění postihlo především děti okolo pěti let. V některých mateřských školách se nakazilo každé druhé dítě.

David Havlena o epidemii neštovic (zdroj: ČT24)

Konec loňského a počátek nového roku byl v počtu neštovicového onemocnění extrémní. Zatímco v prosinci 2012 zaznamenali lékaři v Plzni 34 případů, v prosinci 2013 jich bylo 209. Protože se plané neštovice šíří především mezi předškolními dětmi, má epidemie vliv zejména na mateřské školy. Například na Páté plzeňské mateřské škole onemocněla téměř polovina ze 104 dětí.

Lékaři upozorňují, že i když plané neštovice napadají hlavně malé děti, měli by se nyní – když se nemoc tolik rozšířila – mít na pozoru i starší lidé. Pro dospívající a dospělé totiž mohou být plané neštovice i smrtící. „Jsou to komplikované průběhy, které se vyznačují postižením centrální nervové soustavy, případně vznikají zápaly plic,“ vysvětlil epidemiolog Petr Padiora.

Množství dětí, které jsou nemocné – a mohou nakazit například své rodiče nebo starší sourozence, kteří chorobu v dětství neprodělali – by teď mělo poklesnout. Od března do června ale očekávají hygienici další vlnu planých neštovic.