Stovky stromů nad Brnířovem zničil vandal, do obce teď zatéká

Brnířov (Domažlicko) – Záplavy ohrožují obec Brnířov na Domažlicku. Nad Brnířovem totiž někdo poničil les – nařízl na tři stovky stromů. Lesníci je potom museli vykácet. Les přitom zadržoval množství vody, která nyní stéká do obce.

Nad Brnířovem vznikla po řádění neznámého vandala téměř dvouhektarová mýtina. Zanikla tak přirozená hráz, která zadržovala vodu stékající po stráni. Teď voda končí přímo v obci. „Museli jsme postavit ochrannou zeď,“ upozornil obyvatel Brnířova Jiří Ticháček. Vedení obce začalo uvažovat o stavbě odvodňovacích kanálů, případně protipovodňových zábran.

Poškozením tří stovek smrků a několika modřínů, které musely oproti plánům lesníků padnout, se zabývá policie. „Škoda, kterou pachatel poničením lesa způsobil, byla vyčíslena na 200 tisíc korun,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Hledání pachatele ale bude náročné, nikdo si totiž ničeho nevšiml. „Pilu nikdo neslyšel. Je to zvláštní. Musel to dělat profesionál, který věděl, co dělá,“ uvedl starosta Zdeněk Šup.

V Brnířově ovšem nejde o první podobný případ. Zhruba stejný pruh lesa tady neznámý pachatel vykácel již před dvěma lety.

Zdeněk Mlnařík o poničení lesa nad Brnířovem (zdroj: ČT24)