Muž z Brna hrozil pumovými útoky, prý se nudil v práci

Brno - Kriminalisté dopadli v Brně 23letého muže, který hrozil bombovými útoky. Čtyřikrát zatelefonoval na tísňové linky. Pokaždé oznámil, že exploduje bomba v obchodním centru, v němž pracoval jako člen ostrahy. Kuriózní je, že pachatel se chtěl stát policistou. Při výslechu kriminalistům řekl, že telefonoval na tísňové linky, protože se v zaměstnání nudil. Pak se ale aktivně zapojoval do evakuace desítek lidí z obchodního centra.

Muž hrozil také výbuchy na Masarykově univerzitě a v nemocnici v Brně-Bohunicích. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí pět let vězení. Škody se odhadují na statisíce korun. Každý telefonát totiž znamenal evakuaci desítek lidí.

Muž telefonoval na tísňové linky od loňského října do listopadu. Pokaždé měnil hlas i způsob řeči, aby jej policie nebyla schopna nalézt. Jednou volal jako romská žena, podruhé hovořil brněnským nářečím, tzv. hantecem, a potřetí si držel nos.

  • „Muž měl ale velkou smůlu. Vystupoval jako svědek v jiném případu. Kriminalistce, která se touto druhou záležitostí zabývá, se hlas z výhrůžných nahrávek na tísňových linkách zdál velmi povědomý. Nakonec zjistila, že její svědek je onen anonym,“ řekla kriminalistka Olga Pifková.

Loni bylo v Brně policii ohlášeno 11 hrozeb pumovými útoky. Pokaždé to znamenalo výjezd desítek policistů, včetně pyrotechniků, kteří ale žádné výbušniny nenašli. Devět z těchto hrozeb se policii podařilo objasnit. Pachatelům hrozí nejen vězení, ale musí uhradit i nemalé škody.