Plzeň se rok po referendu stále snaží získat zpět pozemky pro Corso

Plzeň – Odstoupit od nájemní smlouvy na pozemky na nábřeží Radbuzy, kde má vzniknout nákupní centrum, chtějí plzeňští radní. Rozhodli se tak přesto, že město tvrdí, že nájemní smlouva zanikla již v létě. To ale odmítá společnost Amádeus, která na svých i městských pozemcích chce postavit centrum Corso a za pronájem nadále platí nájem. Městskému vedení loni v referendu nařídili občané, aby se pokusilo stavbě zabránit. Pronajaté pozemky jsou ale pro magistrát jedním z mála prostředků, které mohou použít.

Plzeňské vedení se chce rok od referenda, v němž občané odmítli stavbu mohutného nákupního centra na místě bývalého domu kultury, již podruhé zbavit nájemní smlouvy na pozemky potřebné ke stavbě. „Odstoupení od smlouvy je krok, který se činí pro případ, kdyby soud shledal, že nájemní vztah nezanikl naplněním rozvazovací podmínky k 30. 6. 2013, jak tvrdí město,“ upozornil mluvčí magistrátu Martin Pecuch.

Město je přesvědčeno, že nájemní smlouva už půl roku neplatí. Podle mluvčího bylo podmínkou další platnosti nájemní smlouvy podepsání dalšího kontraktu – podle ní měl investor městské pozemky nakonec také odkoupit. K sepsání smlouvy o smlouvě budoucí na odkoupení městských pozemků ale rada kladla další podmínku. „Do 30. června měli naplnit regulační podmínky dané městem, což nesplnili,“ uvedl náměstek primátora Zrzavecký. Společnost Amádeus ale odmítá, že by s koncem června smlouva přestala platit. „My tvrdíme, že nájemní smlouva platí. Chceme, aby byl nájem využitý,“ řekl advokát Jan Petřík, který firmu zastupuje. Amádeus městu nadále posílá nájemné a používá prázdný prostor jako parkoviště.

Situaci kritizují iniciátoři loňského referenda. Ačkoli postup města schvalují, tvrdí, že vedení plzeňské radnice ve sporu s investorem nepodniklo všechny potřebné kroky. „Město má dluh v té části, že mělo zahájit změnu územního plánu,“ poznamenal organizátor referenda Martin Marek.

O sporu mezi Plzní a společností Amádeus rozhodne soud. Jednání je ale na žádost města odročeno, magistrát totiž ve výběrovém řízení hledá advokátní kancelář, která ho zastoupí – a nedaří se. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a po odvolání neúspěšných uchazečů zkoumá postup Plzně.

Developer nadále počítá s tím, že obchodní centrum nazvané Corso postaví. Městu ale také navrhl, že mu svůj pozemek prodá. „Včera jsem obdržel další dopis, kde nás vyzývají, abychom učinili konkrétní nabídku na odkup 2,4hektarového pozemku pro plánovanou stavbu,“ uvedl Zrzavecký. Podle znaleckého posudku by Plzeň mohla pozemek na nábřeží odkoupit až za 270 milionů korun. Amádeus ale trvale požaduje vyšší sumu, chce také peníze, které už do projektu vložil, a také část ušlého zisku. Loni proto nabídl městu pozemky za 1,4 miliardy korun. Podle Jana Petříka si město s problémy kolem Corsa neví rady, vrší řadu chyb a často mění rozhodnutí.

David Havlena o sporu o pronájem pozemků (zdroj: ČT24)