Hraniční přechody na Zlínsku nachází uplatnění i v době Schengenu

Zlín - Bezmála sedm let po vstupu Česka do schengenského prostoru řeší některé radnice na moravsko-slovenském pomezí, jak naložit s bývalými hraničními přechody. Některé vesnice dodnes hyzdí jejich torza, jinde se ale proměnily v místo pro podnikání, bydlení nebo odpočinek. Ze sedmi přechodů na území Zlínského kraje nové nájemce našla více než polovina. Ty zbylé šanci neztratily - obce je nově nabízejí třeba jen za korunu ročně, jen aby dál nechátraly.

Jedním z hraničních přechodů, které nechátrají, je Starý Hrozenkov na hlavním tahu z Moravy na Slovensko. Právě tady před sedmi lety politici symbolicky přeřezávali hraniční závory. Dnes se na tom samém místě řeže už jen palivové dříví a k tomu přibyla restaurace nebo velkoobchod s čajem. Obec od nájemců inkasuje peníze a přechod nechátrá. V o 40 kilometrů jižněji vzdáleném Javorníku zase bude od jara místo celnice motokárová dráha.

Vesnicím v příhraničí spadly do klína kromě hraničních přechodů také bývalé služebny pohraniční policie. V Javorníku na Hodonínsku se rozhodli přetvořit policejní cely na nový dětský klub a k tomu šest sociálních bytů. Malá vesnice raději investovala tři miliony, než aby v šest let prázdné budově trpěla hernu nebo noční klub.

Naopak Březová využila z hraničního přechodu zatím jen střechu nad sběrný dvůr. Samotná hranice je totiž kilometr od vesnice a přímo u silnice. To zatím všechny zájemce odradilo. „Lidé, kteří by to využívali třeba na restauraci, by vstupovali přímo do komunikace s povolenou 90 kilometrovou rychlostí, což je nesmysl,“ říká starosta Březové Josef Trecha.

Hraniční přechody na území Zlínského kraje
Zdroj: ČT24