Nová lanovka na Klínovec bude k turistům vlídnější

Jáchymov (Krušné hory) – Jedna z nejstarších krušnohorských sedačkových lanovrk zažívá poslední zimní sezonu. Už na podzim ji nahradí moderní čtyřsedačka. Z Jáchymova na nejvyšší vrchol Krušných hor – Klínovec, vozila turisty skoro padesát let.

Přestože oficiální název zní lanová dráha Černý potok - Klínovec, z místních jí nikdo neřekne jinak než Jáchymovská sedačka. Tak, jak ji inženýři v roce 1965 sestavili, funguje dodnes. „Je to jednoduché zařízení, v té době bylo moderní,“ řekl vedoucí lanovky Petr Šolc.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Jako jedna z mála krušnohorských lanovek jezdí v létě i v zimě. Opečovávaly ji dvě generace vlekařů. Z Jáchymova na vrchol Klínovce vyveze stará sedačková lanovka během hodiny 220 lyžařů. A v tom je problém. Lanovka, která ji nahradí, je rychlejší, delší a má kryté kabiny. Stavební firmy ji připravují. „Je úplně jiná. Má kapacitu 2 400 lidí za hodinu a je velmi komfortní při nastupování a vystupování,“ pochvaluje si majitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman.

Lanovka na Klínovec
Zdroj: ČT24

Kulaté výročí 50 let v provozu by jednosedačka oslavila letos v prosinci. To už ale nestihne. „Stará sedačka bude demontována,“ potvrdil starosta Jáchymova Bronislav Grulich. I potom ale bude v Česku fungovat několik dalších historických lanovek. Ta na beskydských Pustevnách vozí lidi od roku 1940. Kabina na Ještěd vyváží turisty dokonce už přes 80 let. Klínovecká dráha bude příští zimu ta nejnovější. Obsluhovat ji bude stejný lanovkář jako tu dosluhující. „Člověk to musí dělat, protože to má rád a má vztah k horám. Nemůže to dělat jenom proto, že chodí do práce,“ dodal Petr Šolc.

Za téměř padesát let přepravila jáchymovská sedačka 10 milionů lidí. Petr Šolc dohlížel na bezpečnost víc než poloviny pasažérů.