Na Děčínsku chybí školní psychologové a asistenti

Děčín - Školám chybí psychologové a odborní asistenti. Podle učitelů totiž přibývá žáků, kteří nezvládají plnit své povinnosti třeba kvůli problémům v rodině. Jenomže každá další pracovní síla je příliš drahá. V Děčíně se proto spojilo na dvacet základních škol a chtějí si odborníky najmout společně.

Počet dětí, které mají svého asistenta, v Děčíně vzrostl za posledních pět let o 90 procent. Podle učitelů by ale občasnou pomoc potřebovali i další žáci, kteří nemají žádnou oficiální diagnózu. „Nesoustředěných dětí je mnohem víc, než bylo dřív,“ říká ředitelka jedné z děčínských základek Alena Tomášková.

Děčínsko má jednu z nejvyšších nezaměstnaností v Česku. Rodiče ve snaze udržet si práci podle učitelů nemají na děti vždy čas. Základní školy proto společně chtějí zaměstnat na čtyřicet asistentů, jež by pomáhali až čtyřem stovkám vytipovaných žáků. „Zjišťovali by, zda jsou připraveni na vyučování, zda pochopili výklad kantora,“ vysvětluje náměstkyně děčínského primátora Hana Cermonová (VPM).

Zároveň by v rámci projektu začali ve městě pracovat i čtyři školní psychologové. „Psycholog se snaží rozkrýt různé problémy, které v té třídě jsou,“ doplňuje Tomášková. 

Psychologové a speciální asistenti pro dvacet škol, by měli dohromady stát 11 milionů korun. Projekt zastřešuje magistrát a měla by ho z většiny zaplatit Evropská unie. Asistenti by se měli během začátku roku zaškolit a pracovat pak od září.

Asistenty pro děčínské školy zaplatí EU (zdroj: ČT24)