Labská cyklostezka musí znovu soutěžit o již jednou slíbenou dotaci

Ústí nad Labem - Ústeckému kraji hrozí, že nedostane už jednou slíbených 200 milionů na cyklostezku podél Labe. Projektu chybí klíčová smlouva, a to i přesto, že prošel schvalováním a dostal příslib evropské dotace. Úředníci regionálního operačního programu Severozápad totiž na poslední chvíli odmítli smlouvu podepsat.

Na stokilometrovou stezku spojující města na břehu Labe čekali cyklisté skoro 20 let. Kompletně hotová je pár týdnů a zatím není jasné, kdo ji zaplatí. Dva nové úseky stezky, které navázaly na starší část, stály 250 milionů korun. Většinu měl zaplatit Brusel. „Dotace na výstavbu cyklostezky nám byla přiklepnuta, dokonce paní hejtmanka podepsala i smlouvu,“ říká mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková.

Když smlouvu úředníci nesli na dotační úřad, překvapili je ve dveřích policisté. Zátah a následné zatýkání znamenalo pro ROP Severozápad zastavení evropských dotací na rok a půl. „Projekt jsme nepodepsali, protože nám to nebylo doporučeno ministerstvem financí. Kraji by se to navíc prodražilo, protože by na projekt byla uplatněna korekce,“ vysvětlil předseda rady ROP Seberozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Jenomže v té době už na cyklostezce pracovali dělníci. „Byla uzavřena smlouva s dodavatelem, v této fázi nelze projekt zastavit,“ poznamenal vedoucí oddělení fondů a programů Ústeckého kraje Pavel Hajšan.

Ústeckému kraji hrozí neproplacení cyklostezky (zdroj: ČT24)

Přesně podle projektu jsou podél cyklostezky i billboardy, které upozorňují, že ji dotuje Evropská unie. Jestli ale mluví pravdu, bude jasné až na jaře. Po obnovení činnosti dotačního úřadu musí cyklostezka znovu projít celým schvalovacím procesem. Ten se po skandálech změnil - například hodnotitelé projektů jsou tajně losováni. „Projekt musí absolvovat stejnou cestu jako všechny nově podané projekty. Pokud bude úspěšný, je tu šance, že ho regionální operační program podpoří,“ doplnil mluvčí ROP Severozápad Vojtěch Krump.

Stejný problém řeší také sousední Liberecký kraj s projektem Cyklostezka Ploučnice. Ani tady nevědí, jestli již dříve slíbené peníze z evropských fondů dostanou. Přesto mají oba projekty oproti jiným výjimečné postavení. O dotace totiž běžně nesmějí žádat už hotové stavby. „Protože vina byla na straně úřadu, byla vyhlášena speciální výzva, projekty nejdou do soutěže s jinými a myslím, že mají vysokou šanci na to, aby dostaly své peníze,“ dodal Navrátil.