Vandalové přebarvili vyhlídku u Šternberku, radnice pomoc odmění

Šternberk (Olomoucko) - Neznámí vandalové koncem minulého týdne přemalovali zelený vyhlídkový altánek nad Šternberkem na růžovo. V okolí více než sto let staré vyhlídky přepsali a přebarvili i turistické značky. Případem se zabývá policie. Radnice za informace vedoucí k dopadení pachatele vypsala odměnu.

„Za proměnu může zatím neznámý vandal nebo spíše skupina pachatelů. Zelená budka je majetkem města, byly proto zahájeny kroky vedoucí k prošetření celé záležitosti a vše bylo oznámeno policii,“ uvedla mluvčí radnice Irena Černocká. Vyhlídku někdo přebarvil v noci na pátek.

Vyhlídka byla nedávno natřená na zeleno, radnice nabízí odměnu

K výročí sta let od zpřístupnění vyhlídky veřejnosti ji radnice loni na podzim nechala přetřít na zeleno. Úředníci nyní zjišťují výši škody, podle Černocké si uvedení Zelené budky do původního stavu vyžádá nemalé prostředky z rozpočtu města. Radnice vypsala odměnu 5 000 korun za informace, které k dopadení vandalů přispějí .

Pavilonek na vyhlídkovém místě nad Šternberkem nechal postavit kníže Johan II. z Liechtensteina. V kronice z roku 1929 je uvedeno, že na stavbu altánku „Fürst Liechtensteinwarte“ na vyhlídce nad hájovnou u opavské silnice přispěl také místní kaplan a milovníci přírody. Okolo Zelené budky vede naučná stezka Prabába.