Moravskoslezsko hlásí smogovou situaci

Ostrava - Meteorologové rozšířili smogovou situaci na téměř celé území Moravskoslezského kraje. Platí do odvolání pro Ostravsko, Karvinsko, Novojičínsko, Bruntálsko, Opavsko a část Frýdecko-Místecka. Jedinou lokalitou v kraji, kde výstraha zatím neplatí, je Třinecko. Senioři, malé děti a lidé s chronickými dýchacími potížemi nebo nemocemi srdce by se při pohybu venku měli raději vyvarovat zvýšené tělesné zátěže. U dospělých bez zdravotních potíží ale nejsou nutná žádná omezení. Lidé by také měli zvážit, jestli není lepší nechat auta doma a jet MHD.

V regionu se dnes ráno průměrné denní koncentrace polétavého prachu pohybovaly v rozmezí od 80 do 289 mikrogramů na metr krychlový. Imisní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Rozptylové podmínky jsou v regionu zhoršené už několik dnů. Už v pondělí ráno překročily hodnoty koncentrace prachu imisní limit na všech stanicích pro sledování kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Dnes ráno byla situace nejhorší v Českém Těšíně na Karvinsku, kde byla mezní hranice překonána více než pětinásobně.

Situace by se ale mohla mírně zlepšovat. „Během dnešního odpoledne předpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci mírné zlepšení celkové imisní situace v Moravskoslezském kraji s pozvolným poklesem 24hodinových koncentrací prašného aerosolu, avšak stále nad imisním limitem,“ uvedli meteorologové. Podle krátkodobých koncentrací hodnotili odpoledne situaci v kraji převážně jako uspokojivou.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují vždy, když dva dny po sobě čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu překračují hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším v zemi, na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech. Podle odborníků jsou problémem i škodliviny, které do regionu míří ze sousedního Polska.