Exstarosta Hl. Životic dostal za spekulace s pozemky tříletou podmínku

Nový Jičín - S podmíněným trestem odešli od soudu bývalí zastupitelé obce Hladké Životice. Třinácti obžalovaným v čele s exstarostou Jaroslavem Petrželou uložil novojičínský soud trest za to, že před sedmi lety nevýhodně - za cenu až 50x nižší - prodali obecní pozemky. Ty Životice zdarma získaly od státu jako kompenzaci za to, že přes jejich území vede dálnice D1. Obci vznikla škoda přes osm milionů korun. Petržela dostal za zneužití pravomoci tříletou podmíku, zároveň musí zaplatit pokutu více než 400 tisíc korun.

Na lavici obžalovaných usedlo třináct bývalých členů zastupitelstva obce Hladké Životice včetně Petržely, který jako nezávislý neúspěšně kandidoval i do Senátu, i bývalého místostarosty Roberta Chovance. I tomu soud dnes uložil peněžitý trest, zaplatit má 200 000 korun. V případu figurovalo deset mužů a tři ženy. 

Hlavní část obžaloby se týkala nevýhodných prodejů obecních pozemků v lokalitě Na Stráni v roce 2006. Podle rozsudku je nepochybné, že si zastupitelé obce museli být vědomi, že cena 5 korun za metr čtvereční u pozemku na stavbu rodinného domu je neúměrně nízká. Pozemek v obci se dal pořídit do 10 tisíc korun. Soudní znalci ale odhadli, že minimální sazba v dané oblasti byla 250 korun za metr čtvereční, tedy 50x více. Obci tak podle soudce vznikla škoda témeř devět milionů korun.

Všech třináct obžalovaných dostalo stejný tříletý trest, liší se pouze délka podmínky. V případě bývalých zastupitelů je to 18 měsíců, u exstaroty Petržely pět let. Soud mu navíc uložil zaplatit více než 400 tisíc korun jako peněžitý trest a náhradu škody. Sám si totiž pozemek v lokalitě za zvýhodněnou cenu koupil.

Michal Polášek o rozsudku nad životickými zastupiteli (zdroj: ČT24)

Většina z přítomných obžalovaných, včetně exstarosty, se proti rozsudku odvolala, ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Pouze jeden z bývalých zastupitelů a současný radní trest přijal.

Bývalé životické zastupitele soudce uznal vinnými už v prosinci. Ke čtení verdiktu se ale nedostal, protože zkolaboval a skončil v rukou zdravotníků.