Zdražování tepla v Hradci bude řešit antimonopolní úřad

Hradec Králové - Kvůli zdražení tepla podala společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové stížnost na Elektrárny Opatovice (EOP) u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Hradecká městská firma se domnívá, že EOP zneužívají svého dominantního postavení na trhu s teplem. EOP zvedly cenu tepla od 1. ledna z tzv. primárního horkovodu o 8,45 procenta a reagovat na to muselo i samotné Tepelné hospodářství. Teplo z Opatovic dodává do 24 tisíc domácností. EOP obvinění odmítly a označily je za účelové a absurdní.

Předseda antimonopolního úřadu potvrdil, že podnět k prošetření dostal. Více se ale ke kauze nevyjádřil. „K věci v současné době mohu uvést pouze tolik, že podnět jsme dnes skutečně obdrželi a prověříme jej,“ řekl Rafaj.

Tepelné hospodářství podle svého ředitele Jiřího Seidlera nemá kvůli dominanci EOP na trhu s teplem rovné šance. Hradecká firma tvrdí, že jí politika EOP při stanovování cen způsobuje škody za desítky milionů korun. „Tepelné hospodářství považuje nárůsty (cen) jako neopodstatněné a jako precedens pro další nestandardní zdražování ceny tepla v dalších letech,“ uvedla firma. 

Společnost se u antimonopolního úřadu domáhá toho, aby Opatovicím údajné zneužívání dominantního postavení zakázal. Tím by se měly snížit ceny tepla. Hradečtí také například navrhují, aby úřad vydal rozhodnutí, podle kterého nebudou moci EOP navyšovat cenu tepla z primárních rozvodů rychleji než cenu tepla ze sekundárních rozvodů. 

Elektrárna v Opatovicích
Zdroj: ČT24

Podle vyjádření opatovických elektráren patří jejich teplo i po zdražení k nejlevnějším na českém trhu. „Jeho cena je významně níže než všechny alternativní zdroje vytápění. V rámci velkých tepláren mají EOP dokonce absolutně nejnižší cenu tepla pro domácnosti v celé ČR,“ uvedl mluvčí EOP Petr Zadák. Podle něj elektrárna zdražit musela kvůli zvýšeným nákladům na údržbu horkovodní sítě. Dodal, že EOP dokážou zabezpečit distribuci tepla o téměř čtvrtinu levněji než Tepelné hospodářství. 

Kvůli zdražení tepla z Opatovic o více než osm procent zvýšilo Tepelné hospodářství od ledna cenu tepla ze svých sekundárních rozvodů pro konečné zákazníky o 6,3 procenta na 457,58 Kč za gigajoule (GJ) včetně DPH. Domácnost tak zaplatí za rok asi o 800 korun víc. V Pardubicích, Chrudimi a v menší části Hradce dodávají EOP teplo z vlastních sekundárních rozvodů přímo. Cenu EOP pro své koncové zákazníky zvedly o 5,5 procenta na 427,8 koruny za GJ včetně DPH.

Vlastimil Weiner o stížnosti na Elektrárny Opatovice (zdroj: ČT24)