Obce na Plzeňsku krátí provoz barů, majitelé přicházejí o zisk

Plzeň - Stále více obcí Plzeňského kraje využívá vyhlášku omezující provoz restaurací, barů a heren. Radnice to dělají v zájmu udržování veřejného pořádku v nočních hodinách, provozovatelé podniků jsou ale nespokojeni. Přicházejí prý až o polovinu svých tržeb. Za porušení vyhlášky hrozí provozovatelům podniků pokuta 30 tisíc korun.

V Dobřanech na jížním Plzeňsku funguje omezení provozní doby barů, heren a restaurací téměř půl roku a vedení města je s vyhlášením tzv. policejní hodiny spokojeno. „Jedním z výrazných argumentů, proč jsme toto udělali, byla petice občanů z jedné nejmenované ulice,“ vysvětluje starosta Dobřan Marek Sýkora. 

Policejní hodina znamená, že veškeré provozovny ve městě musí zavírat nejpozději v pevně stanovenou dobu - v Dobřanech to je ve všední dny půlnoc, o víkendu třetí hodina ráno. Nejvíce vyhláška postihla bary, které fungovaly nonstop. „Museli jsme omezit počet lidí v týmu, a tím pádem jsme spadli i platově,“ stěžuje si jedna z místních barmanek. Provozovatelé tvrdí, že jejich obvyklé tržby se propadly až na polovinu.

V Přešticích nařízení platí více než dva roky a městští strážníci v něm vidí velký přínos. „Za rok 2013 jsme řešili 19 správních deliktů. Oproti předchozím rokům to je ale méně,“ uvedl strážník Pavel Košťálek s tím, že zejména poklesly případy rušení nočního pořádku a ve městě ani nedochází k tolika výtržnostem.

O zavedení vyhlášky uvažují i další města na Plzeňsku včetně Stodu. Rušení nočního klidu je podle tamního starosty Jiřího Vlka vyvoláváno tím, že jsou ve městě nonstop bary.

Radnice na Plzeňsku si omezený provoz barů pochvalují (zdroj: ČT24)