Slůně dostalo výživu přes sondu, samo nedokáže pít

Ostrava – Chovatelům v ostravské zoologické zahradě se podařilo nakrmit sloní mládě sondou do žaludku. Slůně, které se narodilo v úterý, nedokáže samo pít mateřské mléko, nemá totiž dostatečně vyvinutý sací reflex. Zavedení sondy do žaludku je poměrně složitou procedurou, při které je potřeba velkých zkušeností a opatrnosti, aby nenastalo vnitřní poranění zvířete, uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Slůně se stále nenapilo, zoo zkusí sondu do žaludku (zdroj: ČT24)

Mládě, které od porodu nepřijímá mateřské mléko, se ošetřovatelé nejprve snažili nakrmit z láhve přes bariéry. Jeho matka Vishesh je totiž chována v takzvaném chráněném kontaktu, a není tedy zvyklá na přímý kontakt s lidmi. Po neúspěšných pokusech se nakonec rozhodli pro riskantní krok a mládě od matky oddělili, aby ho mohli nakrmit. Ukázalo se však, že má problémy se sacím reflexem. Nakonec se tedy v zoo rozhodli nakrmit mládě sondou přímo do žaludku. „Mláděti byla podána denní dávka náhražky sloního mléka s iontovým roztokem obsahujícím minerální látky a s glukopurem, který dodá slůněti energii. Ihned poté byla matka s mládětem opět spojena. Vishesh mládě i tentokrát přijala a zůstávají nadále společně,“ dodala.

V dalších hodinách se ošetřovatelé budou znovu pokoušet stimulovat mládě k pití. Vzhledem k tomu, že jej však matka intenzivně brání, je to podle mluvčí nebezpečná procedura s velmi nejistým výsledkem. Zoo konzultuje situaci s odborníky po celém světě. Podobné případy nejsou totiž výjimkou. V některých zoo se dokonce podařilo mládě několik prvních dní krmit z láhve. Po nastartování sacího reflexu pak začalo znovu pít od matky. Vždy šlo ale o kontaktní samice zvyklé na lidi. 

Slonice Vishesh přivedla na svět již druhé mládě. Sameček narozený před třemi lety ale zahynul kvůli celkové sepsi. Vishesh byla také jako prvorodička nezkušená. Mezitím se ale narodila jiné slonici samička Rashmi. Vishesh tak odkoukala, jak se o mládě starat, a podle ošetřovatelů je nyní vzorná matka. Své mládě doprovází na každém kroku a možná je pečlivá až příliš, protože ošetřovatele k němu nechce vůbec pustit. Panují také obavy o její psychický stav, pokud by mládě uhynulo - už minule nesla úhyn slůněte těžce. 

Návštěvníci zoologické zahrady zatím mládě nemohli spatřit na vlastní oči – pouze prostřednictvím fotografií a videa – protože je sloní pavilon dočasně uzavřen. Vedení zahrady se tak rozhodlo, aby mládě i jeho matka měly klid.