Domy jsou vlhké, vysoušení nepokračuje – lidem chybějí potřebné tisíce

Terezín (Litoměřicko) – Lidé, kterým letní povodeň podmáčela domy, stále žijí mezi vlhkými stěnami. Až polovina z nich přesto vypnula vysoušeče – jejich provoz je pro ně nákladný. Odborníci před tím ale varují, život ve vlhkém domě může být nebezpečný. Programy na podporu lidí, kteří nemají na vysoušení domů, přitom mají charitativní organizace. Na Litoměřicku je možné obrátit se na Diakonii Českobratrské církve evangelické.

Události v regionech (Praha) (zdroj: ČT24)

Na Litoměřicku se v červnu rozlilo Labe do širého okolí a voda jen pozvolna odtékala. Zaplavila na 300 domů, v některých zůstávala i tři dny. Všechny jsou ještě vlhké, ale ne všude běží vysoušeče. „Taková polovina jich nevysouší z toho důvodu, že na to nemá,“ poukázala starostka Terezína Růžena Čechová (SNK-ED).

Například osmdesátiletí manželé Albovi z Nových Kopist by museli platit za provoz vysoušečů několik tisíc korun. Provoz jednoho přístroje vyjde na tisíc korun měsíčně, na vysoušení jednoho domu jich je ale potřeba asi pět. „Nemáme tolik peněz. Vysoušeli jsme dva měsíce,“ podotkla Anna Albová.

Podle odborníků ale není vlhký dům bezpečným prostředím pro život. „Začínají se tvořit plísně. Ničí se nábytek, nedá se tam plnohodnotně nastěhovat. Je to i nezdravé prostředí,“ podotkl stavební technik Vladimír Procházka.

Rodinám, které mají stále vlhké domy a nemají peníze na vysoušení, nabízí příspěvky diakonie. Zatím se přihlásilo na 80 domácností, charitativní organizace ale dokáže pomoci nejméně tisícovce majitelů vlhkých domů. Žádosti bude přijímat ještě dvě měsíce.