Muž zraněný při výbuchu domu v Ostravě zemřel

Ostrava – Muž zraněný při výbuchu v ostravském Martinově zemřel. Při explozi utrpěl těžká zranění, kterým podlehl v nemocnici. Okolnostmi exploze se zabývá policie, zatím ale nepotvrdila ani první informace, že v domě vybuchl plyn.

Devětatřicetiletý obyvatel domu, kde ve středu ráno zřejmě vybuchl plyn, utrpěl mnohačetné pohmožděniny, zlomeniny a popáleniny na zhruba 15 procentech těla. Hasiči ho našli, když začali uklízet sutiny po explozi, museli ho vyprostit. Záchranáři potom muže převezli do nemocnice, kde ho lékaři udržovali v umělém spánku a napojili ho na umělou plicní ventilaci. Jeho stav se podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Voborného v noci zhoršil a pacient zemřel.

Okolnosti exploze, která zničila rodinný dům v Ostravě-Martinově a poškodila sousední budovu, policie v současnosti vyšetřuje. „Místo jsme prohlédli a zajistili stopy. Ty budou vyhodnocovat oslovení znalci,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že v dalších dnech proběhne také výslech svědků. Podle prvních informací v domě vybuchl plyn, policie ale možnou příčinu zatím neoznámila.

Potvrdí-li se, že za explozí stál únik plynu, půjde za poslední rok již o třetí dům poničený takovým způsobem. Nejznámějším a nejtragičtějším případem byl loňský výbuch ve Frenštátu pod Radhoštěm, který zahubil šest lidí včetně muže, jenž podle policie explozi způsobil. Panelový dům poškozený výbuchem zčásti spadl, zbytek nechal statik odstranit. Plyn loni vybuchl také v Havířově. Při této havárii nikdo zraněn nebyl, exploze ale vážně poškodila bytový dům. Policie později zadržela muže, který podle ní výbuch způsobil.