Jihlavská kasárna jdou do dražby, nikdo je nechce

Jihlava - Bývalá kasárna v Jihlavě čeká dražba. Město pro ně již dlouho hledá využití, o objekty ani pozemky ve čtvrti Pístov ale nikdo nemá zájem. Rozsáhlý areál už léta chátrá.

Rozsáhlé oplocené pozemky a na nich bývalé ubytovny, jídelny, sklady nebo učebny už asi 10 let chátrají bez využití. „My objekty vlastníme necelé tři roky. Předtím to vlastnila armáda, a pokud tam nebyl pohyb lidí, tak se tam objevovaly různé skupiny, které to rozebíraly,“ řekl náměstek primátora František Zelníček (ČSSD).

Zhruba před 12 lety armáda ještě budovy opravovala. Když odtud vojáci definitivně odcházeli, plánovalo se přebudování na věznici nebo domov pro seniory, ve hře byla i přestavba na vysokoškolské koleje. Ze všech plánů ale sešlo, areál zchátral a nikdo ho nechce.

Město ho dá do dražby za osm milionů korun. „Je to cena, která byla označena jako obvyklá, takže musíme začínat na této částce,“ uvedl vedoucí majetkového odboru Petr Štěpán.

Realitní odborníci předpokládají, že pokud se areál jako celek neprodá, bude nutné budovy zbourat a prodávat jen volné pozemky. „Je pravda, že bude velmi nákladné dát objekt dohromady, ale nám nezbývá nic jiného než postupovat tak, jak postupujeme,“ dodal Štěpán. Zájemci o 7,5ha areál se mohou na jihlavský magistrát závazně hlásit do 17. března. Samotná dražba se uskuteční dva dny nato.

Bývalá jihlavská kasárna jsou na prodej (zdroj: ČT24)