Karlovarská nemocnice řeší, jak se vyvarovat ztrát

Karlovy Vary - Jak vyřešit hospodaření ztrátové karlovarské nemocnice? Její vedení navrhuje vstup silného strategického partnera, což by znamenalo pronájem nemocnice. Kraj by také mohl přistoupit na provozní dotace. Pronájem či prodej krajských nemocnic ale podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka nepřipadá v úvahu.

Karlovarská krajská nemocnice (KNN) zastřešuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu. V současnosti řeší budoucnost svého hospodaření - zda najít bohatého partnera, svěřit správu krajské nemocnice do rukou soukromé firmy, nebo nic zásadního neměnit a vyřešit účetní problémy. Rozhodnout se musí zastupitelé. Další pronájem krajského zdravotnictví vedení nemocnice nedoporučuje. 

Podle jejího generálního ředitele Svobody je ale nereálné, aby nemocnice hospodařila vyrovnaně. A to hlavně proto, že jako akciová společnost musí například odpisy za pořízené přístroje započíst do nákladů, a tím se jí papírově zvyšuje ztráta. Loni byla podle odhadů asi 100 až 120 milionů korun. „Navíc se v našem účetnictví projevují i odpisy za přístroje, které kraj pronajal společnosti Nemos v Sokolově. Jen loni to bylo 13 milionů korun,“ uvedl Svoboda.

Budoucnost Karlovarské krajské nemocnice (zdroj: ČT24)

Společnosti Nemos pronajal Karlovarský kraj sokolovskou nemocnici v roce 2011. Podle Svobody ale velmi nevýhodně. Sokolovskou nemocnici kraj oddlužil na úkor KKN, a ta za ni ještě musí platit odpisy. Podle Svobody by bylo vhodné, kdyby kraj smlouvu vypověděl, byť by to znamenalo několikaletý právní spor.

Manažeři soukromé společnosti nesouhlasí. Navíc tvrdí, že ví, jak pomoci kraji z problémů.  Šéfové zdravotnických zařízení budou své návrhy představovat krajským politikům na dubnovém jednání zastupitelstva.

Podle připravované koncepce by vedení KKN dalo přednost tomu, aby kraj přistoupil na dotace pro KKN, které by kryly právě odpisy, zhoršující ekonomické výsledky firmy. Náklady by byly mezi deseti až 60 miliony korun. Kromě toho by měl kraj dotovat ztrátová, ale nezbytná oddělení, jako je plicní, infekční, novorozenecká JIP a urologie, a to v rámci takzvaného závazku veřejné služby.

Druhou možností by podle vedení KKN bylo najít partnera, který by nemocnice převzal. Ale musel by být natolik silný, aby mohl uhradit současné závazky KKN, které dosahují asi 190 až 200 milionů korun. Kraj by se tak zbavil starostí o provoz nemocnic, ale i vlivu na nemocniční síť.