Primátor zbavil funkce šéfa brněnských strážníků

Brno – Šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl neoprávněně manipuloval s osobními údaji. Krajský soud v Brně dnes nevyhověl jeho odvolání a potvrdil tak verdikt městského soudu z loňského září: podmíněný trest 15 měsíců s odkladem na tři roky a tříletý zákaz činnosti u městské policie. Přikryl si podle soudu nechal vytáhnout z informačního systému strážníků podklady ke 119 údajně nestandardně řešeným dopravním přestupkům. Primátor ho několik hodin po verdiktu zbavil pověření k vykonávání funkce, zítra navrhne zastupitelům jeho odvolání.

Jaroslav Přikryl si nechal vytáhnout z informačního systému strážníků přestupky, které byly řešeny původně pokutou a později byly změněny na pouhou domluvu. Tím, že předal spisy s osobními daty lidí žalobci, měl podle státního zastupitelství neoprávněně nakládat s osobními daty.

Sám Přikryl své ujednání vidí jinak: podle svých slov vytáhl ty případy, u nichž mohlo dojít k protiprávnímu jednání. Tím plnil oznamovací povinnost a nemohl prý jednat jinak. Popřel tak, že by se touto cestou hájil. „Pokud se měl stát trestný čin, musel ho oznámit, aby sám nebyl stíhán za neoznámení,“ uvedla dnes obhajoba.

Reakce po skončení soudu (zdroj: ČT24)

"Primátor města Brna Roman Onderka (ČSSD) odvolal pověření k plné moci ředitele Městské policie Brno Jaroslavu Přikrylovi, které mu udělil k plnění úkolů při řízení Městské policie Brno. Na zasedání zastupitelstva dne 14. února 2014 primátor navrhne odvolání Jaroslava Přikryla z funkce ředitele Městské policie Brno ke dni 14. února."

13. února 2014, tiskové prohlášení brněnského magistrátu

„Za dlouholetou praxi jsem se nesetkal s tím, že by se pachatel obhajoval tím, že třeba kradou všichni ostatní. Nedává to smysl. Nemohu se zbavit dojmu, že jsem cílem policejní provokace, protože policejní orgány odmítly námitky na podjatost, stíhají mne bývalí podřízení,“ řekl dnes u soudu Přikryl.

Soud mu ale neuvěřil. „I odvolací soud tato podání považuje za obhajobu, byly totiž podány ke spisové značce trestní věci obžalovaného. Obžalovaný využil svého postavení a pracoviště, neoprávněně užil data v úmyslu opatřit si prospěch,“ zdůvodnil dnes zamítnutí Přikrylova odvolání soudce krajského soudu.

Svědomitý přístup, nebo vlastní obhajoba?

Vše začalo v září 2012, kdy bývalý náměstek ředitele brněnské městské policie Milan Šimon dostal za zahlazení dopravního přestupku své známé pokutu třicet tisíc korun. S verdiktem nesouhlasil a uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí Přikryl. Ve svých výpovědích Šimon zmínil skutečnosti, které později vedly k prověřování toho, zda brněnští strážníci nezahlazují svým blízkým pokuty za přestupky vydané městskou policií.

V tomto sporu Přikryl předložil spisy ke 119 přestupkům. Zde se rozchází verze žalobce a samotného Přikryla: podle státního zástupce Přikryl získal osobní údaje neoprávněnou lustrací a v rozporu se směrnicemi. Přikryl zase tvrdí, že informace z databáze zneužít nemohl, když pouze kontroloval, jak pracují jeho zaměstnanci. Soud dal dnes za pravdu státnímu zástupci.

Soudy řeší případ už potřetí

Za toto nevhodné nakládání s osobními daty dostal Přikryl už dříve roční vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Trest ale padl formou příkazu, proti kterému si ředitel brněnských strážníků podal odpor. Vynutil si tak zahájení klasického soudního procesu, ve kterém dostal v září 2013 trest 15 měsíců vězení s tříletým podmínečným odkladem a zákaz činnosti u městské policie na tři roky.

Kauzy kolem Jaroslava Přikryla

Není to poprvé, co se kolem Jaroslava Přikryla objevily pochybnosti.

2003 Jaroslav Přikryl byl odvolán z funkce brněnského policejního ředitele. Nedokázal zabránit falšování policejních statistik objasněnosti trestných činů. Poté, co odešel z Brna, velel policistům na Hodonínsku.

2004 Přikryl byl podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele, důvodem ke stíhání byly nejasnosti v hospodaření brněnského policejního ředitelství. Případ ale státní zástupci odložili, Přikryl se trestného činu nedopustil.

2008 Přikryl se vrátil do Brna, primátor Roman Onderka (ČSSD) jej jmenoval náměstkem ředitele městské policie.

březen 2011 Volba nového ředitele městské policie. Opozice v brněnském zastupitelstvu si stěžovala, že volba nového šéfa strážníků nebyla transparentní. Zastupitelé totiž neměli možnost porovnat projekty jednotlivých kandidátů. Objevily se i spekulace, že konkurz byl ušitý na míru právě Jaroslavu Přikrylovi. Dopředu se jen vědělo, že poslední ředitel Daniel Šíma, který vedl strážníky od roku 1992, kvůli podmínkám prakticky ztratil šanci pozici obhájit. Přikryl místo získal až ve druhém výběrovém řízení. První konkurz měl totiž tak náročné podmínky, že se je nikomu nepodařilo splnit. Napodruhé komise doporučila právě Jaroslava Přikryla.

duben 2011 Tehdy čerstvě zvolený šéf brněnských strážníků si nanečisto vyzkoušel test strážníka – a neprošel. Nezvládl jeho písemnou část, která podmiňuje ústní zkoušku. Test, o který se Přikryl pokoušel, musí strážníci opakovat jako zkoušku odborné způsobilosti každé tři roky.

léto 2011 Brněnští strážníci zastavili auto s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), které jelo příliš rychle. Řídil ho služební řidič. Přestupek však nejprve nikdo neřešil. Podle Přikryla se kvůli technické závadě nepodařilo pořídit záznam z radaru, který by přestupek dokázal. Později byl řidič i přesto potrestán pokutou.

prosinec 2012 Přikryla stíhá policie. Podle vyšetřovatelů ředitel nezákonně zasahoval do vyřizování dopravních přestupků svých známých. V jednom případě Přikryl zastavil projednávání pokuty řidiči, který vezl těhotnou ženu do porodnice a špatně zaparkoval, v druhém případě šlo o pořadatele přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis, který vjel do zákazu u Brněnské přehrady. Přikryl ve funkci zůstává.

leden 2013 Přikryl v rozhovoru pro Českou televizi označil své trestní stíhání za absurdní. Je přesvědčený o svojí nevině a nehodlá na místo ředitele brněnské městské policie rezignovat.

červenec 2013 Za neoprávněné nakládání s informacemi a osobními údaji lidí z databáze městské policie potrestal Městský soud v Brně Přikryla ročním odnětím svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Trest souvisí s kauzou zahlazování přestupků. Přikryl dostal tzv. trestní příkaz, proti kterému ale podal odpor. Tím byl trestní příkaz zrušen a věc postoupena soudu.

září 2013 Brněnský městský soud řešil obvinění z neoprávněné manipulace s osobními údaji. Přikrylovi udělil trest 15 měsíců vězení s tříletým podmínečným odkladem a zákaz činnosti u městské policie na tři roky. Přikryl i státní zástupce se odvolali.