Západočeské školy se zatím nezavírají – ale co dál?

Karlovy Vary – Jaký je výsledek reformy středních škol, kterou připravil Karlovarský kraj? Z hlediska krajského vedení nicotný – nepodařilo se mu prosadit rušení škol. Podle jeho odpůrců ale pouhé úvahy stačily k tomu, že se některé školy vylidní, a tak kraji nakonec nezbude, než je zavřít. Radní ale tvrdí, že je vše nyní na ředitelích, kteří musí buď přilákat studenty, nebo jiným způsobem zařídit, aby jim vystačily peníze na platy učitelů.

Antonín Bruštík o osudu reformy středního školství (zdroj: ČT24)

Náměstek karlovarského hejtmana pro školství Václav Sloup (KSČM) před rokem čelil prostestům kvůli své minulosti pohraničníka-politruka, potom už se ale protestovalo kvůli jeho současné práci. Připravil reformu krajského školství, jejíž součástí bylo i rušení některých středních škol. Krajští politici reformu nakonec odložili, ovšem podle jejích kritiků bohatě stačilo jen naznačit. Úvahy o případném rušení totiž zastihly školy v době, kdy lákají nové studenty. „Mají punc toho, že nad nimi visí hrozba zavření,“ upozornil opoziční krajský zastupitel a starosta Chodova Josef Hora (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst). Další opoziční zastupitel a radní Lokte Petr Zahradníček (TOP 09) dodal, že se žáci ani řádně nedozvěděli o tom, že se rušení škol prozatím odkládá. Právě v Chodově a Lokti chtěl kraj zavřít gymnázia.

Ačkoli radní od rušení škol zatím ustoupili, tvrdí, že nakonec stejně nebude na vybranou. Za poslední čtyři roky v kraji ubylo přes tři tisíce studentů. „Něco se musí udělat. Ví to každý, ale nikdo nechce, aby to zasáhlo jeho město, jeho školu,“ podotkl náměstek Sloup.

Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) je nyní vše na ředitelích. Právě oni musejí zajistit, aby měly školy dostatek žáků, a tím pádem dostatek peněz na platy. „Je na ředitelích, aby nastavili takové podmínky, aby za peníze, co dostanou – ne od kraje, my budeme dávat pořád stejně, ale od státu na platy učitelů – dokázali vyjít,“ řekl hejtman.

Krajské zastupitelstvo se situací středních škol chce znovu zabývat. Nemá ani na výběr, počítá s tím i usnesení z posledního zasedání.