Rekordní zima? Porucha odstavila již druhou lanovku

Ramzová (Jesenicko) – Událost, která se jen s drobnou nadsázkou stává nanejvýš jednou za deset let, postihla již podruhé za jedinou zimní sezonu české hory – kvůli technické poruše se zastavila lanovka a bylo nutné evakuovat z ní lyžaře. Zatímco v prosinci v orlickohorské Červené Vodě k záchraně nakonec posloužil záložní naftový agregát, tentokrát se lanovku na jesenické Ramzové již nepodařilo rozhýbat a cestující z ní musela zachránit Horská služba.

Když se zastavila čtyřsedačková lanovka Ramzová–Černava, která v zimě slouží lyžařům v jednom z největších jesenických skiareálů, bylo na ní 43 cestujících. Někteří z nich na sedačkách vyřazených technickou poruchou strávili i hodinu. Nakonec nezbylo než uvázlé lyžaře z lanovky evakuovat způsobem, který její provozovatelé se záchranáři pravidelně nacvičují. „Jeden ze dvou členů horské služby vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola,“ popsal záchranu cestujících člen Horské služby Jeseníky Ladislav Bedeč. Záchranáři snesli některé lyžaře dolů pomocí evakuační sedačky, zatímco další se dostali na zem po žebříku.

Náčelník jesenické Horské služby Michal Klimeš označil evakuaci, která trvala zhruba hodinu, za rychlou, horští záchranáři k ní ani nevolali hasiče. „Nikomu se nic nestalo, nikdo nebyl vzhledem ke krátké době, jakou strávili na nefunkční lanovce, ani podchlazený,“ shrnul Klimeš.

Lanovka na Černavu se zastavila v 9:15, po poledni již zase jezdila. „Šlo o technický problém, který byl již odstraněn. Lanovku jsme zkoušeli po evakuaci bez lidí, nyní je už vše v pořádku a středisko funguje,“ ubezpečila Karla Kubíčková z lyžařského střediska Ramzová.

Porucha lanovky, kvůli které někteří lidé strávili ve vzduchu až desítky minut, se tuto zimu stala již podruhé. V prosinci vyřadila technická závada čtyřsedačkovou lanovku v Červené Vodě, zhruba po třičtvrtěhodině se podařilo cestující vyprostit prostřednictvím záložního naftového agregátu.

Rozsáhlé poruchy lanovek nejsou v Česku příliš obvyklé, jednou za několik let k nim však dochází. V posledních letech museli cestující několikrát opouštět sedačky po laně. Stalo se tak například v roce 2003, když se zasekla dvousedačka ve Špindlerově Mlýně, nebo o tři roky později, když se porouchala půlstoletá lanovka na Komáří vížku v Krušných horách. Podle Michala Klimeše bylo před několika lety nutné evakuovat cestující i na Ramzové, šlo ovšem o jinou lanovku než nyní.

Čtyřsedačková lanová dráha na Černavu, z níž dnes Horská služba zachraňovala cestující, stojí na úbočí jedenáctisetmetrové jesenické hory od roku 2008, v provozu je až od roku 2010. Je však mnohem starší, provozovatel střediska ji zakoupil z Alp, kde sloužila od roku 1990. U její horní stanice navazuje další lanovka, která vede až pod vrchol Šeráku.