Odlišné názvy míst v Krkonoších jsou prý matoucí, KRNAP je sjednotí

Vrchlabí - Správa Krkonošského národního parku chce sjednotit různá jména tamních kopců, údolí nebo chalup. Míst, která mají několik názvů, jsou totiž v horách stovky a mohly by být matoucí například při komunikaci s horskou službou. KRNAP pro začátek vybral dvacítku těch nejproblémovějších jmen a svolal komisi, která má názvy sjednotit. Podle odhadů je to ale práce na několik let.

Valšovky nebo Vlašské boudy, to je jen jeden příklad místa s více používanými názvy. „Jsou i názvy, které jsou úplně odlišné, třeba Hraniční potok a Jeřábčí potok. Někdo ve svízelné situaci bude volat horskou službu, bude se odkazovat na nějaký místopisný název, který třeba nebude úplně běžně používaný, a mohlo by to způsobit zmatek,“ říká Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAPu. 

Například jedna a ta samá sjezdovka v Peci pod Sněžkou už za padesát let nesla názvy jako Paseka, Labuť nebo Javor, vzpomíná Milan Vích, jeden z členů názvoslovné komise. „Někdy je to dobře, že už se třeba něco nejmenuje Stalingradská bouda. Teď se hodně probírá jestli Hnědý vrch, nebo Bramberk, původně to byl Braunberg podle občana Brauna, ne podle toho, že by ten vrch byl hnědý,“ dodává Vích. Jak dodává Drahný, Krkonoše byly dříve Sudety, takže zdejší místa nesla německé názvy, které se někdy otrocky překládaly. Například Sněžka se tak dnes mohla jmenovat Sněhule.