Cheb oživuje centrum, nabízí stálé nájemné a parkování zdarma

Cheb - Chebská radnice chce udržet malé obchody v historické části města, lidé tam totiž příliš nenakupují a noví podnikatelé se na náměstí nehrnou. Současní obchodníci si kromě nezájmu zákazníků stěžují i na vysoké náklady. Město se tak rozhodlo obchodníkům pomoct. Parkování na náměstí bude na 90 minut zdarma a nájemné v nebytových prostorách se podnikatelům zvyšovat nebude.

Cheb bojuje s odlivem obchodníků (zdroj: ČT24)

Jen za poslední měsíc odchod ohlásili další dva obchodníci. Prázdná je dokonce i část známého Špalíčku. Radní chtějí dalšímu rušení obchodů zabránit. „Nebudeme zvyšovat nájemné o inflaci z loňského roku, což nám smlouvy umožňují, i když tak město přijde zhruba o půl miliónu korun,“ říká Pavel Vanoušek (ČSSD), starosta Chebu. Zákazníky má zase přilákat parkování zdarma na 90 minut.

Cheb chce náměstí po vzoru Bavorska

Radní by chtěli, aby na náměstí byly klasické obchůdky jako pekařství, zelinářství nebo řeznictví, tak jako to je v nedalekém Bavorsku. Například ve Waldsassenu o zákazníky v centru města nouzi nemají. Řada Němců stále upřednostňuje nákup v tradičních obchodech, třeba u svého řezníka. „Ta koupěschopnost je bohužel ve srovnání s Německem naprosto nesrovnatelná,“ říká Tomáš Linda (ODS), místostarosta Chebu. Vedení města ale přiznává, že už další možnosti, jak přilákat zákazníky zpátky do centra, nemá. Podle starosty drobné živnostníky válcují supermarkety a internetové obchody.