V olomouckém babyboxu ležel novorozený chlapec

Olomouc – V babyboxu v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci nalezli lékaři čerstvě narozeného chlapce. Dítě je zdravé, zdravotníci ho umístili na novorozenecké oddělení. V olomouckém babyboxu, který je v provozu od roku 2006, je to šesté nalezené dítě, v celém Česku již lidé odložili do babyboxů 102 nechtěných dětí.

Chlapce v nemocničním babyboxu nalezli lékaři brzy ráno a pojmenovali ho Olda. „Váží 3,9 kilogramu, měří 53 centimetrů,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Rodiče do schrány nevložili žádné doklady nebo dokumenty, které by odkazovaly na jeho totožnost. Sociální oddělení nemocnice o nálezu chlapce informovalo orgán sociálně právní ochrany dětí magistrátu a policii. „Magistrát se v takových případech stává opatrovníkem a žádá soud o rozhodnutí o dalším umístění dítěte,“ dodal Havrlant.

Nalezený novorozenec je šestým dítětem odloženým do babyboxu v areálu olomoucké fakultní nemocnice. V roce 2007 v něm nemocniční personál našel několik hodin starého chlapce, o rok později asi dvě hodiny starou holčičku, v listopadu roku 2011 asi rok a půl starého chlapce, na začátku září 2012 asi půlročního chlapce a naposledy před třemi měsíci čerstvě narozenou holčičku.

Babybox byl do Fakultní nemocnice v Olomouci instalován v roce 2006 jako třetí takové zařízení v ČR. V celém Olomouckém kraji fungují nyní čtyři babyboxy. Kromě Olomouce jsou umístěny i v areálu šumperské a přerovské nemocnice a od loňska i v prostějovské nemocnici.