Těžba zlata ve Středočeském kraji? Rozhodně ne, řekli zastupitelé

Mokrsko - Nadnárodní těžařské společnosti se zajímají o těžbu zlata v Česku. Jen ve středních Čechách je hned několik lokalit, kde by mohly být desítky tun tohoto kovu. Proti průzkumům a těžbě jsou ale tamní města a obce, bojí se ničení krajiny. Středočeský kraj  s těžbou zlata na svém území nesouhlasí, zastupitelé se na tom jednomyslně shodli .

Středočeši mají jasno, žádná těžba zlata! I když by k tomu byly dobré podmínky

V Mokrsku na Příbramsku, přesněji v lokalitě Veselý Vrch, by chtěla těžit kanadská společnost Astur Bohemia Ruda. Ta tady plánuje povrchový lom a vytěžené zlato chce upravovat kyanidem. Místní se ale právě kyanidu obávají, mají navíc strach z devastace krajiny. 

Jiří Bendl z občanského sdružený Veselý Vrch navíc upozorňuje na další problém: „Mokrsko je známé tím, že je tady vysoká koncentrace arsenu. Ten je teď v zemi. Jakmile by se hornina vytěžila, arsen by se vytěžil s ní.“ 

Mapa ložisek zlata
Zdroj: ČT24

Těžařská společnost ujišťovala, že obavy z toxických látek jsou liché. Podobný názor má i Jiří Zachariáš, geolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy: „Geologická činnost nemusí být nutně příčinou kontaminace životního prostředí arsenem. Je to otázka volby vhodné technologie a zodpovědnosti provozovatelů.“ 

Podle průzkumů se v Mokrsku dá vytěžit až 140 tun zlata. Jenže toho jsou pouhé dva gramy v tuně horniny. Znamenalo by to tedy odtěžit z povrchu velké množství horniny. Těžba by trvala 15 let a mohla by vynést zisk až 100 miliard korun. Obec a stát by z toho měly 10 procent.

Studio 6: Těžba v Mokrsku se nelíbí místním (zdroj: ČT24)