Buď ušetří, nebo půjdou. Nad řediteli krajských nemocnic visí výpovědi

Plzeň - Rapidně snížit milionové ztráty musí nemocnice Plzeňského kraje - jinak jejich ředitelé skončí. Za loňský rok doplatí hejtmanství za nemocnice 300 milionů korun. Je to prý naposledy. Další navyšování ztrát hejtman Václav Šlajs nepovolil. Naopak dluhy chce letos snížit o více než šedesát milionů. A nevylučuje ani ekonomickou odpovědnost vedení.

Šest krajských nemocnic dosáhlo rekordní ztráty. Jednotlivá oddělení musí začít lépe hospodařit. První ušetřené peníze se budou přepočítávat už za půl roku.

Největší problémy má Klatovská nemocnice. Za loňský rok vykazuje ztrátu 193 milionů korun, což jsou dvě třetiny ze všech krajských nemocnic. Na vině je prý špatná úhradová vyhláška. „Přestože rostl výkon nemocnice zhruba o 12 procent, úhrady za péči klesaly,“ říká mluvčí plzeňského Zdravotnického holdingu Jiří Kokoška.

Hejtmanství už ztráty nemocnic tolerovat nehodlá. Do půl roku musí najít rezervy, jinak její současné vedení končí. „Ředitelům jsem dal půl roku na to, aby situaci řešili. Pokud ji nedokážou zvládnout, tak se s nimi rozloučíme,“ prohlásil hejtman Václav Šlajs (ČSSD).

Kromě ředitelů se ale budou zpovídat za případné ztráty i primáři. Právě ti by měli dohlížet na ekonomickou rovnováhu jednotlivých oddělení. Problém je ale kvalitní primáře sehnat. Například v rokycanské nemocnici mají vyhlášená tři výběrová řízení. „Je to neskutečný problém. Když už lékaře seženeme, nestojí o vedoucí funkce,“ konstatuje ředitelka nemocnice Hana Perková. Už teď totiž pracují pod tlakem. Náklady na chod oddělení musí držet na minimálních hodnotách, jinak se jim snižuje pohyblivá částka mzdy.

Plzeňské krajské nemocnice jsou v rekordní ztrátě (zdroj: ČT24)