Kosmonoská nemocnice potřebuje opravu, peníze shání marně

Kosmonosy (Mladoboleslavsko) – Budovy Psychiatrické nemocnice Kosmonosy jsou ve špatném stavu. Léčebna by je chtěla důkladně rekonstruovat, ale nemá peníze. Běžný rozpočet vystačí jen na nejnutnější opravy a se žádostmi o příspěvek od státu neuspěla.

Pavel Pavlas o odkládané rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Budovy kosmonoské psychiatrické nemocnice sídlí v bývalém klášteře z 18. století. Vnitřní dispozice odpovídají původní historické podobě a budovy, které se nikdy nedočkaly zásadní rekonstrukce, chátrají – omítka praská a drolí se, dřevěná okna netěsní. Některé části museli pacienti vyklidit. „Museli jsme přesunout mužské příjmové oddělení do provizoria s tím, že čekáme na rekonstrukci, která se ale už z finančních důvodů několik let odsouvá,“ upozornil náměstek nemocnice pro léčebnou péči Jiří Bazika.

Samotná nemocnice má peníze na provoz, léky, mzdy a nejnutnější opravy. Na rekonstrukci budov by musel přispět stát. Kosmonoská nemocnice o peníze již žádala, ale neuspěla. Na rekonstrukci čtyř budov, které jsou v nejhorším stavu, potřebuje půl miliardy korun. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví by mohla zkusit podat žádost znovu. „Nyní je k tomu vhodná doba,“ naznačila mluvčí Dana Šalamounová.

Ministerstvo zdravotnictví v posledních letech na opravách psychiatrických nemocnic spíš šetřilo. V roce 2011 jim poslalo jen sedm milionů korun, o rok později dvanáct. Částku výrazně navýšilo až loni, i tak je to málo.

Psychiatrická nemocnice v Kosmonosech provozuje 600 lůžek. Skoro všechna jsou obsazená. Nejčastěji se tu léčí pacienti se schizofrenií, poruchami nálad i se závislostmi na alkoholu a drogách. Opravy se tu v posledních letech dočkala jen kotelna, prádelna a kuchyně.