Mostecká nemocnice se konečně dočká rekonstrukce

Most - Nemocnice v Mostě projde generální rekonstrukcí. Stavba ze začátku sedmdesátých let potřebuje hlavně výměnu oken a celkové zateplení budov. Krajská zdravotní jako provozovatel nemocnice vloží do opravy více než sto padesát milionů korun. Stavební úpravy začnou v létě, hotovo by mohlo být do konce roku 2015.

Mostecká nemocnice patřila v době svého vzniku k nejmodernějším v Evropě. Čtyřicet let provozu se na ní ale podepsalo - netěsnící okna, padající fasáda a zatékající střechy si žádají generální opravu. Tomu odpovídá i odhadovaná cena. „Částka je zatím naceněna na 150 milionů korun,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Velkou položkou bude oprava sociálních zařízení a výměna původních hliníkových oken nemocnice, těch je ve třech budovách několik tisíc. Úplnou rekonstrukcí projdou ploché střechy. Zatéká jimi do pavilonů a je tady největší únik tepla. „Počítáme až se 40% úsporami na další náklady na vytápění,“ řekl Vondra.

Špatný stav nemocnice kritizují dlouhá léta občané i vedení Mostu. „Je ostuda, že na mosteckou nemocnici, která je druhá největší v kraji, dochází až nyní,“ konstatuje primátor města Vlastimil Vozka (SMM). Krajská zdravotní se ale brání, že včasnější opravy narušila hospodářská krize a situaci nezjednodušují ani současné peripetie s úhradovou vyláškou.

Generální oprava začne letos v létě za plného provozu, aby pacienti nemuseli dojíždět do jiných měst. Krajská zdravotní plánuje, že rekonstrukce mostecké nemocnice skončí do konce příštího roku.

Petr Baraňák o rekonstrukci mostecké nemocnice (zdroj: ČT24)