Karlovy Vary začaly pokutovat krmení holubů

Karlovy Vary - Karlovy Vary začaly jako jedno z prvních měst pokutovat lidi za krmení holubů v centru města. Zakazuje to nový lázeňský statut. Zatímco loni strážníci lidi jen napomínali, letos už padají pokuty. Zejména od turistů, pro které je krmení holubů velkou atrakcí, vybrali už stovky korun. Magistrát navíc pravidelně počet holubů ve městě reguluje.

„Za poslední měsíc jsme měli patnáct uložených pokut, největší byla za 500,“ uvedl velitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák. Podle nových pravidel je zakázané i krmení kachen a dalších volně žijících a toulavých zvířat. „Mohou přenášet nejrůznější nemoci, u holubů jsou to samozřejmě i ty důvody, že mohou ničit památky a budovy,“ poznamenala mluvčí magistrátu Helena Kyselá.

Magistrát proto holuby pravidelně odchytává. Ptáky naláká do speciálně upravených klecí, které jsou rozmístěné na střechách domů. Následně je usmrcuje zvěrolékař nebo končí jako potrava pro dravce v záchranných stanicích. Regulační odchyty město provádí většinou v období od ledna do poloviny března. V průměru se do klecí chytí na 500 holubů.

Pokuty za krmení holubů (zdroj: ČT24)