Soud potrestal drogový gang v čele s Albáncem Gutiqim

Ostrava - Kosovského Albánce Muhameda Gutiqiho, drogového recidivistu, který se před deseti lety proslavil záměrem postavit v Orlové mešitu, čeká sedm roků za mřížemi za obchodování s heroinem. Ke stejnému trestu dnes Krajský soud v Ostravě odsoudil také jeho manželku Lenku, která byla součástí organizované skupiny.

Třiapadesátiletému Gutiqimu, který žije přes dvacet let v Moravskoslezském kraji, hrozilo jako šéfovi gangu až osmnáct roků vězení. Rozhodl se však plně spolupracovat s policisty, takže žaloba mu přiznala status spolupracujícího obviněného a senát uznal jeho vstřícný postoj jako polehčující okolnost.

Gutiqi přiznal, že přebíral kilogramy heroinu od větších dealerů a pak ho prodával dál. Detailně popsal, jak skupina fungovala a kdo co dělal. Například jeho manželka ředila heroin paracetamolem a kofeinem, takže množství drogy se dvojnásobilo. Obžalovaní Enver Ajeti a Lukman Destani, které Gutiqi usvědčil, dostali jedenáctiletý trest. Jsou to Gutiqiho krajané a jeho nejbližší spolupracovníci, kteří drogy vozili auty ze Švýcarska a Polska. Další dva dealeři půjdou do vězení na dva až tři roky. Jeden obžalovaný vyvázl s podmínkou.

Gutiqiho čeká letos ještě jeden proces, během kterého má usvědčit další skupinu kosovských Albánců, u kterých policisté objevili drogy za nejméně deset milionů.

Nutil k prostituci manželku a dceru

Už v roce 2008 soudy Gutiqiho potrestaly za pašování drog šesti roky vězení a vyhoštěním ze země. Jednalo se o podobný případ. Gang dovážel heroin, který pak ředil a dávky prodával mimo jiné ve Stodolní ulici v Ostravě.

Kromě toho ho česká justice v roce 2004 odsoudila za obchodování se ženami. Podle rozsudku zajišťoval nejméně šesti ženám práci prostitutek v klubech a penzionech v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Ženy mu musely odvádět část výdělku. Když vydělaly málo, bil je. Podle rozsudku přivedl k prostituci i svou mladou českou manželku, její sedmnáctiletou sestru a její kamarádky, dceru Antigonu, která k němu přijela na návštěvu z Bosny a Hercegoviny, a také svou českou milenku.

Řezník s mezinárodní kariérou

Jeho dřívější odsouzení v Bulharsku potvrzuje dlouhodobé napojení na mezinárodní drogovou mafii. Za pašování heroinu tam strávil asi dva roky ve vězení. Interpol ho také vyšetřoval kvůli podezření z organizování loupeže v Německu, odkud byl pak vyhoštěn. Do Německa jezdil na falešný pas a doklady na cizí jméno zajišťoval i dívkám, které vozil do erotických klubů. Doma v Kosovu prý byl řezníkem. V Ostravě si otevřel také second hand. Proslavil ho velkorysý projekt mešity, kterou měli využívat muslimští hosté darkovských a klimkovických lázní. Orlovská radnice k tomu byla vstřícná, byť se mnozí lidé obávali teroristů. Po měsících jednání radní zjistili, že Gutiqi nemá žádné investory.

V roce 2005 se Albánec zapletl také do případu takzvaného podvodu století, ve kterém byl havířovský podnikatel Petr Kellovský obžalovaný z přípravy podvodu s šeky americké banky. Gutiqi v případu vystupoval jako svědek a policejní informátor.