Pražští úředníci se po kauze Opencard bojí rozhodovat o zakázkách

Praha - Zaměstnanci pražského magistrátu se bojí zasedat ve výběrových komisích a hodnotit zakázky s tím, že si nechtějí zadat se zákonem a čelit pak obvinění. Odkazují se na rozsudek v kauze Opencard, který znamenal pro pětici úředníků podmínku a úhradu škody v řádu milionů korun. Vedení magistrátu už úředníkům zajistilo protikorupční školení.

Nedávné tresty pro pětici bývalých úředníků pražského magistrátu v kauze Opencard nahánějí strach současnému aparátu úředníků. Do výběrových komisí, hodnotit projekty a otevírat obálky se zvláště u citlivých kauz nehrnou úředníci ani externí odborníci. Bojí se, aby nebyli popotahováni policií u dalších významných zakázek. Sestavit komisi je stále větší problém.

  • „Běžná praxe je, že politici převádějí svoji zodpovědnost na úředníky, protože tvrdí, že zákoník práce zaměstnance chrání lépe než politiky, kteří ručí celým svým majetkem,“ říká Petr Vilgus (SZ), opoziční zastupitel, MČ Praha 8.

„Rozhodnutí bývají složitá, ty zakázky jsou velice komplikované, a pokud si ještě domyslí, že by to pro ně mohlo mít nějaké důsledky, jsou samozřejmě ti lidé velmi opatrní,“ říká Jan Teska, ředitel odboru informatiky, Magistrát hl. m. Prahy. Problém aktuálně nastává například u výběru firmy, která má pro magistrát zajistit účetnictví.

Rozsudek v kauze Opencard

Verdikt v kauze Opencard padl u Městského soudu v Praze letos v únoru. Soud uznal vinu všech pěti bývalých úředníků magistrátu hlavního města. Uložil jim podmíněné tresty od jednoho roku do tří let. Podle soudu uzavřeli s firmou Haguess nevýhodné smlouvy, a městu tak způsobili škodu 67 milionů korun. Bývalí úředníci podle státní zástupkyně porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku. Všech pět mužů vinu odmítá. Více ZDE.

Úředníci se bojí rozhodovat o zakázkách (zdroj: ČT24)