V Berouně někdo zabíjí psy, seká jim hlavy

Beroun - Už pět mrtvých psů bez hlavy našli lidé v okolí bývalé textilní továrny Tiba v Berouně. Podle policie může jít o rituální obřady neznámé sekty nebo sběratele netradičních trofejí. Ani jedna ze psích hlav se totiž nenašla. Kriminalisté po pachateli pátrají, pokud mu prokážou týrání zvířat, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Poslední zohavené torzo objevil dnes štáb České televize.

Pachatel si vybírá psy či křížence větších plemen, jako je rotvajler nebo německý ovčák. Všechna bezhlavá těla se našla v okruhu dvou set metrů v areálu Tiby nebo v přilehlých ulicích. „Vždy to bylo na oznámení pejskařů, vždy to našel jiný pes,“ říká berounský strážník Aleš Frýdl. V jednom případě si vyšetřovatelé nechali vypracovat znalecký posudek, který určil, že hlava byla od těla oddělena až posmrtně.

První ze zohavených těl se našlo už před rokem - loni v lednu objevil kolemjdoucí ostatky hnědého krátkosrstého křížence. Druhý nález byl učiněn v dubnu, tehdy se nepodařilo určit rasu. Ještě tentýž měsíc hlídka vyjížděla ke třetímu psu, pravděpodobně rotvajlerovi, a letos v lednu k německému ovčákovi. Dnes při příjezdu na místo objevil štáb České televize dalšího mrtvého psa, v pořadí už pátého, ve značném stadiu rozkladu.

Původně se policisté domnívali, že by se mohlo jednat o psy z nelegálních zápasů. To ale následně vyloučili, protože těla psů nenesla stopy dalších zranění. „Podle znaleckých posudků, které jsme si nechali vypracovat, se jednalo o dobře živené psy, na kterých nebyly žádné známky násilí,“ potvrdil vedoucí berounské policie Pavel Kincl.

Bezhlavé torzo psa nalezené v Berouně
Zdroj: ČT24

Podle kriminalistů může být pachatelem nemocný člověk, člen neznámé sekty nebo někdo, kdo sbírá psí hlavy jako trofeje. Prověřovali také spojitost s nedalekou veterinární klinikou - zda nešlo o pomstu nebo konkurenční boj. Tuto možnost ale vyloučili. „Domnívám se, že vztahy soukromých veterinářů na okrese Beroun nejsou takové, aby k něčemu takovému došlo,“ myslí si veterinář Petr Douša.

Vyšetřovatelé přiznávají, že jsou bezradní. O pomoc žádají i místní obyvatele - jestli si někdo nevšiml, že by se v jeho okolí ve větší míře ztráceli psi. Ozvat by se měli i provozovatelé útulků, zda si u nich někdo nevyzvedl psy zmíněných ras. Veškeré informace policisté přijmou na telefonním čísle 974 872 700 nebo přímo na berounské policejní služebně. 

V Berouně žije podle evidence radnice 1 748 psů. Jejich majitelé o ně mají velký strach, z vodítek je skoro nepouštějí. V místě nálezů jich na procházky denně chodí desítky.

Berounští policisté vyšetřují případ pěti bezhlavých psích těl (zdroj: ČT24)