Mládek: O limitech by mělo být jasno do konce roku 2015

Horní Jiřetín (Mostecko) - Vláda by mohla o případném prolomení nebo ponechání limitů těžby uhlí v severních Čechách rozhodnout do konce roku 2015. Na návštěvě měst a obcí Ústeckého kraje, kterých by se prolomení limitů dotklo, to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ten se znovu vyslovil pro konání závazného krajského referenda. I na tom se prý ale musí vládní strany dohodnout.

Debata o možném prolomení limitů by měla probíhat v průběhu roku 2015. Vláda by následně mohla rozhodnout o vypsání referenda. „V tuto chvíli není rozhodnuto, že by krajské referendum mělo být. Je to můj názor, plus je to podepřeno usnesením sociální demokracie z roku 2009,“ uvedl ministr. Referendum by podle něj mělo být závazné. „Jinak by asi nemělo smysl jej vypisovat,“ dodal.

Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu:

„Prolomení limitu s malým 'p', to znamená tam, kde se nebudou bourat žádná lidská sídla, by nemusel být zas takový problém. Pokud by došlo k bourání lidských sídel, tak to samozřejmě bude vyžadovat širší politický konsenzus, optimálně krajské referendum.“

Podle vedoucího energetické kampaně Greenpeace ČR Jana Rovenského si Mládek na rozdíl od předchozích ministrů nechává vůči prolomení limitů těžby „diplomatický odstup“. Vítá také jeho požadavek referenda. „Pro lidi z obcí ohrožených těžbou je to docela dobrá zpráva. 70 procent občanů Ústeckého kraje by totiž podle aktuálních průzkumů hlasovalo proti zrušení limitů tam, kde chrání domovy místních lidí, takže Mládkova podmínka je prakticky nesplnitelná,“ uvedl Rovenský.

Domy vs. pracovní místa

Také podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka se ve všech průzkumech z poslední doby, ať už na místní, krajské nebo celostátní úrovni, většina lidí vyjádřila proti bourání obcí kvůli těžbě uhlí. „Z průzkumů Severní energetické vyplynulo, že 57 procent lidí si nepřeje pokračování povrchové těžby,“ dodává místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ).

Oblasti s ložisky uhlí v Ústeckém kraji
Zdroj: ČT24

Prolomení limitů má ale i své zastánce, kteří jsou ochotni s těžaři jednat a své domy jim prodat. Část místních obyvatel se totiž domnívá, že prolomení limitů vytvoří v regionu nová pracovní místa. Za neustálé odkládání rozhodnutí o nové těžbě dokonce ministr čelil při své návštěvě i kritice.

Podle primátora Mostu Vlastimila Vozky (Severočeši.cz) je potřeba „zdroj paliva pro teplárny a elektrárny, které živí další občany“. Náměstkem nového ministra průmyslu a obchodu se navíc stal Karel Novotný - politik ze sousedního Mostu, který je otevřeným zastáncem prolomení limitů těžby na Mostecku.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991, které zaručuje městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Podle Mládka by se zároveň s debatou o limitech mělo diskutovat i o změně horního zákona a zvýšení poplatků za těžbu uhlí. Podle stávající legislativy totiž stát dostává jen zlomek zisku. Například podle údajů Greenpeace za roky 2009 až 2012 majitelé následnických firem Mostecké uhelné vyvedli na dividendách 17 miliard korun, přičemž stát dostal na poplatcích jen 400 milionů korun a na mzdy šly jen tři miliardy korun.

Ministr průmyslu a obchodu nevylučuje prolomení těžebních limitů (zdroj: ČT24)