Silničáři si stěžují: Nechtějí nám vyrobit asfalt na výtluky

Jihlava - Ačkoliv současné počasí už připomíná jaro, silničáři zatím nemohou naplno rozjet opravy silnic. Obalovnám, které vyrábějí horký asfalt, se totiž nevyplatí spustit provoz jen kvůli silničářům. Roztopit pod kotlem plánují nejdříve za tři týdny. Cestáři proto zatím vyplňují jen malé výtluky dražší studenou směsí. Do důkladných oprav se naplno pustí nejdřív za měsíc.

Provozovna Olomoucké obalovny Hněvotín v Jihlavě podle jejího ředitele Pavla Samsona výrobu plánuje zahájit začátkem dubna. „Je to odvislé i od poptávky odběratelů,“ uvedl. „My bychom odebrali 24, maximálně 25 tun za den, což pro ně není zajímavé,“ říká vedoucí cestmistrovství v Jihlavě Milan Veleba.

Cestářům tak nezbývá nic jiného než provizorně opravovat největší výtluky drahou a méně kvalitní pytlovanou směsí. Její cena je zhruba čtyřnásobně vyšší než teplá asfaltová směs. Pro provizorní opravy je k dispozici několik druhů materiálů. Ty nejlevnější na silnici vydrží jen krátce. Drahými kvalitními zase neopravují větší výtluky nebo rozbité krajnice.

Silničáři se tak do oprav poničených silnic naplno pustí až začátkem dubna. I tak to ale bude zhruba o měsíc dříve než v předcházejících letech. Do té doby se budou místo asfaltování věnovat jiným činnostem. Kolem silnic například kácí stromy nebo umývají reflexní sloupky a dopravní značení.

Silničáři nemají čím opravovat silnice (zdroj: ČT24)