Ministr Brabec přislíbil na Ostravsku peníze na čistší vzduch

Ostrava - Desítky milionů korun na čistší vzduch slíbil při své první návštěvě Moravskoslezského kraje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Kromě jiného tak v regionu může pokračovat společný program ministerstva a kraje na podporu starých kotlů za ekologičtější. Šéf resortu hodlá peníze uvolnit ještě letos, rozděleny by měly být hlavně mezi Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Už v příštím týdnu chce ministr jednat se zástupci Státního fondu životního prostředí o tom, jaký objem peněz by bylo možné na projekt uvolnit. „Budu se ze všech sil snažit, abychom našli další zdroje. Věřím, že to budou ještě desítky milionů korun v tomto roce,“ dodal ministr s tím, že „z hlediska intenzity a vážnosti znečištění je Moravskoslezský kraj společně s Ústeckým prioritou“.

Podle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) je Moravskoslezský kraj připraven na program, na jehož financování se z poloviny podílí, uvolnit další peníze. „Naší snahou je, aby byla ještě jedna výzva v letošním roce,“ podotkl. Podle něj bude kraj usilovat o to, aby obnova kotlů mohla být v novém plánovacím období financována i z evropských peněz.

Dosud se do obměny kotlů v kraji investovalo 220 milionů korun. Příjem žádosti o takzvané kotlíkové dotace musel kraj uzavřít už sedm týdnů po spuštění poslední výzvy. Vyčerpalo se totiž vyčleněných 60 milionů korun. Vyloučeno není ani to, že by se obdobný projekt mohl realizovat také v sousedním Polsku, odkud do regionu podle odborníků plyne značná část znečištění.

Právě polským průmyslovým zdrojům bývá často přičítáno znečištěné ovzduší v Opavě. Její obyvatelé přesto znečištěný vzduch dýchají v průměru 55 dní v roce, zákon však povoluje maximálně 35 dní v roce. Na českém území přitom v okolí města nejsou žádné průmyslové zdroje. Podle ministra proběhne v dubnu jednání česko-polské komise, která by se znečišťováním ovzduší měla zabývat.

Ministr si přijel zkontrolovat sanaci ropných lagun po chemičce Ostramo (více čtěte ZDE)

Ministr se do Ostravy přijel seznámit i s aktuální situací se sanací ropných lagun po bývalé chemičce Ostramo, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Práce, které už stály kolem tří miliard korun, jsou nyní zastaveny. Vytěženo bylo zhruba 200 tisíc tun kalů, avšak zjistilo se, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se nepočítalo.

„Pro mě stávající postup není dostatečný a uspokojující. Nepovažuji to za projekt, který se zatím daří,“ podotkl ministr, který chce nechat prověřit, kolik přesně odpadu v lagunách zbylo. Čištění lagun totiž v minulosti provázely neustálé problémy, například s likvidací paliva vyrobeného z vytěžených kalů či porušováním integrovaného povolení. Nově se ukázalo, že laguny byly také zdrojem nebezpečného benzenu.

Ministr životního prostředí slíbil peníze na kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)