Kněžmost se těší na čápy, hnízdo mají připravené

Praha - Do Čech se po zimě začínají vracet čápi. První se již objevili na jižní Moravě. Ornitologové proto narychlo staví umělá hnízda a umísťují je na staré sloupy nebo komíny. Připravit čápům „bydlení“ se rozhodli i v Kněžmostě na Mladoboleslavsku.

Vyrobit kovový základ čapího hnízda je práce pro zkušené kováře a zámečníky. „Průměr budoucího hnízda je asi sto dvacet centimetrů a váha celého koše je kolem padesáti kilogramů. Pracovali jsme na tom asi den. Je to spíš zámečnická práce než uměleckokovářská,“ říká kovář Tomáš Kverek. 

Aby si čápi hnízda vůbec všimli, museli ho ornitologové ještě vystlat lýkem a větvemi s jehličím. Technika jim ho pomohla usadit na třináct metrů vysoký komín bývalé mazutové kotelny. To vše za přihlížení místních obyvatel. Sami potvrdili, že v minulosti nikdy nic podobného nezažili.

Do České republiky přilétá ročně z Afriky vyvést mláďata zhruba dva tisíce čápů. V posledních letech ornitologové zaznamenávají změny v chování těchto zvířat, a proto rok 2014 vyhlásili rokem čápa. „Čáp černý jde blíž lidem. Byl to pták zejména lesních tišin. Naopak čáp bílý stoupá do podhůří. Tyto změny chce reflektovat letošní rok,“ vysvětluje ornitolog Pavel Kverek. 

Dát na komín skoro metr a půl široké hnízdo se podařilo ornitologům po čtyřiceti minutách. Čápi by do něj mohli přiletět asi do týdne.

Čapí hnízdo čeká na nájemníky (zdroj: ČT24)