Gočárovo gymnázium je hotové, éra losovaček končí

Hradec Králové - Jedna z posledních veřejných zakázek, kterou provázela tzv. losovačka, tedy výběr firmy losováním, skončila. Tylovo gymnázium v Hradci Králové zahájilo výuku v opravené budově - o půl roku později, než bylo původně v plánu. Historickou budovu v roce 1924 projektoval Josef Gočár.

Rekonstrukce památkově chráněné budovy trvala od června 2012 a přišla na 99,5 milionu korun. Zhruba dvě třetiny nákladů opravy uhradí dotace z fondů Evropské unie. Po dobu oprav se studenti učili v náhradních prostorách v bývalém Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě. Do lavic se měli vrátit už v září, nakonec přišli až dnes. 

Opravy se netýkaly jen budovy a vstupního schodiště, ale také tělocvičny, sportovišť a odpočinkových ploch. „Ve škole je také nový nábytek a pořizujeme audiovizuální techniku. To vše za 8,5 milionu korun nad rámec evropského projektu,“ uvedl ředitel školy Robert Novák.

Několikaměsíční zpoždění přinesla řada změn projektu. „Zjistily se tady nevyhovující konstrukce stropů, izolací, provedly se změny podlahových konstrukcí,“ vyjmenoval ředitel stavební firmy Jaroslav Javorský. „Oproti původnímu plánu se například měnily dřevěné podlahy. Na parkety, které jsme chtěli znovu použít, byl nalepen asfalt a další vrstva parket. Nakonec jsou ve třídách parkety nové,“ doplnil radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). 

Tylovo gymnázium v Hradci zahájilo výuku (zdroj: ČT24)

Projekt nakonec vyšel dráž, než byla vysoutěžená cena. Finalisty tendru kraj nejdříve losoval. Když policie varovala, že má důkazy o manipulaci, soutěž zopakoval. Vyhrála firma Prima s cenou 67,5 milionu korun. To bylo o 40 procent méně, než kolik spočítal projektant. Ukázalo se, že cena byla opravdu příliš nízká. „Za tu cenu se to v tom stardardu, který jsme chtěli, postavit nedalo. Kvalita prací je možná dobrá nebo dostatečná, měla by být velmi dobrá,“ konstatuje autor projektu architekt Pavel Tušl. 

Případ hradeckého gymnázia vyvolal novou diskusi o zákoně o veřejných zakázkách. „Já bych v zákoně změnil především to, aby investor mohl odmítnout nízké ceny, které nezaručují kvalitní průběh rekonstrukce,“ prohlásil hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Na složitost zákona si stěžují hlavně obce. Vadí jim, že úřady ho někdy vykládají zcela protichůdně a radnice se nemohou opřít o jeden právní názor. „Zákon by měl být jednodušší a měl by existovat jednoznačný výklad,“ řekla k tomu již dříve náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová (nestr.).

Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové v roce 1924 projektoval architekt Josef Gočár. Budova je společně s Muzeem východních Čech a labskou elektrárnou Hučák nejvýznamnější stavbou počátku moderní architektury v Královéhradeckém kraji. Uvnitř školy původní stav nejvíce přibližují ředitelna a jedna z učeben, které jsou vybavené původním nábytkem.