Po 12 letech chátrání čeká lázně v Železnici návrat pacientů

Železnice (Jičínsko) – Lázně v Železnici, které proslavila tzv. Vojtova rehabilitační metoda, se zřejmě dočkají záchrany. Posledních 12 let bývalá dětská léčebna jenom chátrala, investor, který by ji opravil a znovu uvedl do provozu, se hledal marně. Teď má nového majitele. Místní podnikatel chce staré budovy zrekonstruovat a vrátit tam pacienty.

Brány secesní budovy, ve které se psaly dějiny lékařství, zavřely v roce 2002 restituční spory. Pracovníci kdysi špičkových lázní odešli jinam. Například dnešní primář léčebny Vesna v Jánských Lázních Vasil Janko kdysi začínal právě v Železnici. „Byly to lázně světového významu, léčili se tam převážně pacienti s dětskou mozkovou obrnou a vůbec s postižením pohybového aparátu,“ vzpomíná.

Chátrající lázeňské domy se 12 let snažili prodat marně. Kupec, který by za něj byl ochoten zaplatit 20 milionů korun, se nenašel, a to přesto, že inciativ na záchranu lázní vzniklo v průběhu času hned několik. Až letos přišel investor.

Realitní kanceláře nabízely chátrající lázeňské domy za dvacet milionů marně. Až do letoška. „Jelikož jsem ze Železnice a kolem tohoto areálu jsem jezdil každý den do práce, tak jsem s touto myšlenkou přišel se společníkem Vladimírem Novotným, že bychom se tam pokusili obnovit provoz,“ uvedl nový vlastník léčebny Miroslav Veselý.

Opuštěné léčebně svítá šance na záchranu (zdroj: ČT24)

První pacienti by do lázeňských domů mohli vrátit už letos. Vzniknout tam mají ordinace praktických lékařů a dům s pečovatelskou službou se zhruba stovkou lůžek.

Původně rašelinné lázně už jednou svůj konec přežily. V padesátých letech, když došla rašelina, tady profesor Vojta začal rozvíjet novou metodu léčby dětské obrny. Ta staví na stimulaci vrozených pohybů. „Profesor Vojta je zřejmě nejznámějším dětským lékařem v Evropě, možná i ve světě. Do té doby žádná taková metodika neexistovala, je to součást naší kultury,“ připomněl Janko.

S rekonstrukcí kdysi významných lázní by chtěl nový majitel začít už na jaře. Náklady pro začátek odhaduje na dvacet milionů.