Kolín dal červenou ubytovnám, bojí se nepřizpůsobivých obyvatel

Kolín - V Kolíně nesmí vznikat žádné další ubytovny - ve městě platí stavební uzávěra. Radnice totiž nechce, aby se rozšiřoval počet nepřizpůsobivých lidí a vzrůstala kriminalita. Kapacita ubytoven ve městě totiž už vystoupala na 900 lůžek. A protože je díky státním příspěvkům jejich provozování výhodný byznys, hrozilo, že budou rychle přibývat další.

Průmyslový Kolín se stal vyhledávaným centrem sociálně slabých. „Jsou to různí lidé, kteří sem přijedou například za prací, přijdou o práci a zůstávají tady,“ uvedl vedoucí kolínské policie Jiří Fejfar. Za poslední rok se počet ubytoven ve městě zdvojnásobil. Jsou jich tu už čtyři desítky. 31 z nich je problémových.

Kvůli obavám z nárůstu kriminality se město rozhodlo dát ubytovnám červenou. Díky stavební uzávěře už žádné další ubytovny zkolaudovány být nemůžou. „Hledali jsme řešení, které aspoň bude hasit požár. Je to řešení improvizované, lokální, ale docela funkční,“ říká starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Vlastnit ubytovnu se vyplatí. Dávky v hmotné nouzi, které sociálně slabí pobírají, totiž chodí přímo na účet provozovatele. „To je ta částka 4 800 korun, která nám jde na bydlení. Ještě jim chodí nějaká částka na hmotnou nouzi, to je na živobytí. Oni už si pak nic nepřiplácejí,“ popsala majitelka jedné z kolínských ubytoven Miluše Kopecká.

Podle vedení města je do budoucna nutné změnit systém přidělování příspěvků na bydlení tak, aby provozování ubytoven nebylo pro majitele tak výnosné. Stavební uzávěra totiž problém definitivně nevyřeší – jen ho odsouvá.

Kolín se brání ubytovnám, ve městě je jich na 40 (zdroj: ČT24)