Jedovnický kapr na cestách: Rybáři dělají přelov rybníka

Jedovnice - Kapr, amur, tolstolobik, štika nebo candát - to je nabídka jedovnických rybníků. Právě tady dnes rybáři dělají tzv. jarní přelov. Ryby z menšího rybníka Budkovan musí nákladním autem převést do většího Olšovce, kde porostou dál. Tradiční rybářskou událost provází i prodej živých ryb.

„Ryba doroste a příští rok už by neměla prostor k dalšímu růstu, tak ji musíme přelovit do většího rybníka, pak z ní teprve bude tržní ryba, která se prodá zájemcům,“ vysvětlil smysl tzv. přelovu porybný Josef Kocman. Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že ryba necítí bolest jako ostatní zvířata, zkušený rybář to popírá: „Musí se s nimi umět zacházet, máme nákladní auto s kyslíkem, abychom ryby nepřidusili. Chlapi taky musí pracovat tak, aby to odsýpalo,“ zdůraznil porybný.

Ve velkém rybníku Olšovec už je ale rybáři nebudou dokrmovat, ryby si musí vystačit s přirozenou potravou. Běžně se Jedovnický přelov koná o Velikonocích, letošní teplé počasí ale nedělá rybám dobře, proto se je rybáři rozhodli přestěhovat už o měsíc dříve.

Malé ryby, které se dnes v Jedovnicích vydávají na svůj první výlet nákladním vozem, nazývají rybáři násadou. „Skutečný výlov velkých ryb se dělá, až je voda chladnější,“ porovnal jarní přelov s podzimním výlovem porybný Kocman. „Výlov Olšovce je vyhlášený, na víkendovou akci přijíždí i 20 tisíc lidí. Tohle je přece jen spíš pro ty místní,“ okomentoval komorní rybářskou sešlost Kocman.