Noční výbuch plynu v Plzni zranil dva lidi

Plzeň - Domem v plzeňské Karlově ulici v noci otřásl výbuch. Způsobil ho únik plynu z kuchyňského sporáku v jednom z bytů. Dva lidé se zranili, z toho jeden těžce. Dalších dvanáct hasiči museli evakuovat, do svých domovů se mohli vrátit až odpoledne, poté co budovu zkontroloval statik. Celková škoda byla předběžně odhadnuta na tři a půl milionu korun, příčina havárie zatím není známá.

Velká rána probudila obyvatele domu včera kolem půl jedenácté večer. Hasiči museli evakuovat čtrnáct lidí, z toho dva zraněné. „Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje ošetřila na místě dvě osoby, ženu s lehčím zraněním a pětapadesátiletého muže s velmi vážným zraněním,“ řekl mluvčí záchranářů Václav Ondra. 

Zraněný muž skončil v plzeňské nemocnici, odkud jej vrtulník transportoval do Prahy na specializovanou kliniku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Můžeme potvrdit, že pacient je na jednotce intenzivní péče Kliniky popáleninové medicíny. Aktuálně je jeho zdravotní stav vážný,“ řekl mluvčí pražské nemocnice Lukáš Matýsek.

Byt, v němž plyn vybuchl, je ve druhém nadzemním podlaží domu. Hasiči uhasili následný oheň a byt prohledali. „Hledali, jestli tam není nějaká další osoba, která by byla bezprostředně zavalená nebo zasažená výbuchem,“ doplnil velitel zásahu. 

Budovu musel poté prohlédnout statik. Dotčený byt výbuch zcela zničil, ostatní jednotky jsou ale po zajištění konstrukcí obyvatelné. Evakuovaní obyvatelé se odpoledne mohli vrátit do svých domovů. Hrozilo ale sesunutí dřevěné verandy, část musela být stržena.  

Policie se případem zabývá pro možné podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud by se našel viník, hrozilo by mu až pětileté vězení. "Ze zatím nezjištěných příčin došlo k úniku
plynu z plynového sporáku a v důsledku toho následně k explozi," uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová.

V Plzni v noci vybouchl plyn (zdroj: ČT24)