Soudci ve Středočeském kraji soudí přes internet

Nymburk - Soudy ve středních Čechách si urychlují práci. Jako jediné v zemi začaly při jednání naplno využívat video přenosy do věznic nebo na policii. Obviněný tak nemusí sedět přímo v jednací síni. Novinka má ušetřit peníze i snížit riziko útěku pachatele.

Desítky tisíc korun měsíčně ušetří ve Středočeském kraji soudní procesy po internetu. Dvě obrazovky a kameru namísto aut převážejících vězně už využívají soudci v Kolíně, Nymburce nebo v Praze – Kongresové ulici. „Je to daleko jednodušší, než lidi eskortovat, převážet anebo za nimi zajíždět,“ pochvaluje si novinku náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

V současnosti pobývá ve čtyřech středočeských věznicích přes 2 700 vězňů. Pomocí video přenosů je chtějí vyšetřovatelé a soudci vyslýchat nebo jednat o jejich podmínečném propuštění.

Kromě úspory peněz hovoří soudci také o časové úspoře. I oni jsou s internetovými přenosy spokojeni. „Není tam osobní kontakt přímo s tím odsouzeným, takže samozřejmě je to něco jiného. Ale nemyslím si, že by to mělo nějaký vliv na kvalitu rozhodování,“ říká soudce nymburského soudu Jiří Nápravník.

Konferenční přenosy při jednání testovaly už před dvěma roky soudy v Teplicích a v Brně. Nakonec od nich ustoupily. Ve středních Čechách budou fungovat v ostrém provozu zhruba rok. Pak je chce vedení policie rozšířit do dalších krajů.

Středočeské soudy šetří - soudí přes internet (zdroj: ČT24)