Domažlice bojují proti náklaďákům, na náměstí nesmí auta nad 5 tun

Domažlice - Stovky aut denně projedou historickým centrem Domažlic a ohrožují statiku domů. Radnice proto vydala zákaz vjezdu pro vozy nad pět tun. Zkomplikovala tím ale život řidičům náklaďáků, které zásobují místní firmy. Ti totiž mnohdy nemají jinou možnost a i přes riziko pokut do zakázané zóny vjíždějí.

Domažlice zakázaly nákladním autům vjezd do historického centra (zdroj: ČT24)

Město bylo nuceno dopravu v centru omezit kvůli historickému náměstí, které je z velké části podsklepené. Statika budov je v ohrožení, již v 70. letech se kvůli podobné situaci částečně zřítily tři domy. Před dvěma lety se zase propadla vozovka u Dolní brány. „Z hlediska státní památkové péče by bylo vhodnější, kdyby část náměstí byla uzavřena,“ myslí si památkář Jakub Hinterholzinger.

Nařízení komplikuje práci jak místním podnikatelům, kteří tím přicházejí o zisk, tak samotným zásobovacím firmám. Řidiči totiž nemají na vybranou, zboží do prodejen zavést musí. Každý den tak riskují až dvoutisícovou pokutu od městských strážníků. „Výjimky pro zásobování neudělujeme. Uvědomujeme si, že diskriminujeme podnikatele, ale je to nutné,“ konstatuje místostarosta Karel Štípek. 

Jednou z aktuálních možností, o které město uvažuje. je rozdělit náměstí na dvě poloviny. V té první by auta jezdila jako doposud, ve druhé by byla pěší zóna.