Extrémní sportovec dostal podmínku za podvádění aerolinií

Šumperk – Šumperský okresní soud potrestal mezinárodně uznávaného extrémního sportovce Pavla Paloncého podmínkou za podvádění leteckých společností. Muž, který vyhrál nejnáročnější britský běžecký závod The Spine Race, dlouhý přes čtyři sta kilometrů, fingoval během svých cest v letech 2009 až 2012 ztrátu či odcizení značkového outdoorového oblečení a různého drahého vybavení za dvě stě tisíc korun.

Od leteckých společností České aerolinie, rakouské Austria Airlines nebo švýcarské Swiss International Air Lines AG dostal různě vysoké částky. Soud mu dnes nařídil, aby leteckým společnostem vrátil sto padesát tisíc korun, které prokazatelně získal neoprávněně.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Z podvodu ho usvědčily falešné účtenky od bot, spacáků, horolezeckého vybavení a dalších věcí, o které údajně přišel v zavazadlovém prostoru. Majitel firmy se sportovním vybavením, na kterou byly doklady vystaveny, u soudu ale jednoznačně vyloučil, že by si Paloncý u nich věci nakoupil.

Nakládání letadla
Zdroj: ČT24

Podvody vyšly najevo poté, co letecké společnosti žádaly po obžalovaném potvrzení od policie o krádeži. Paloncý tedy dvě údajné krádeže oznámil v Šumperku, kde měl trvalé bydliště. Policisté ale odhalili nesrovnalosti s účtenkami.

Vzhledem k tomu, že třicetiletý sportovec dosud nebyl trestaný, uložil mu soud roční trest, který podmíněně odložil na zkušební dobu dva roky. „Také vzhledem ke značnému časovému odstupu od doby trestné činnosti je trest uložen na samé spodní hranici,“ uvedla soudkyně Jana Švaňhalová.

Paloncý vinu odmítá. Tvrdí, že se mu věci skutečně ztratily. Falešné doklady však nevysvětlil. „Na podstatu věci to nemá vliv,“ odmítl o tom hovořit. Podle žalobce Zdeňka Wiesnera jsou podvody obžalovaného doloženy. „Buď je to obrovský smolař, anebo se věci neztratily a odškodnění bylo vylákáno podvodně. A o tom jsme přesvědčeni,“ prohlásil žalobce. Paloncý namítl, že v té době nalétal stovky letů, avšak na soud to nemělo žádný vliv.

Obžalovaný uběhne 430 kilometrů za 111 hodin

Paloncý má za sebou řadu extrémních závodů po celém světě. Vždy patří k nejlepším, a to jako sólista nebo člen mezinárodních týmů. Naposledy letos v lednu vyhrál extrémní závod The Spine Race v Anglii. Závod dlouhý 429 kilometrů se běží v kuse. Trať zvládl za 110 hodin a 45 minut a s přehledem vyhrál. Druhého v cíli pokořil o osm hodin.

Před dvěmi lety měl za své mezinárodní úspěchy dostat Cenu města Šumperk. Když ale vyšly najevo podvody se zavazadly, vedení města návrh tiše stáhlo.

Pavel Paloncý

  • Narodil se roku 1984 v Kroměříži, pracuje jako překladatel, fotograf a příležitostný reportér na volné noze
  • Vystudoval obor Fyzika povrchů a ionizovaných prostředí na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy
  • Věnuje se především orientačnímu běhu a horským běhům, horskému kolu, kajaku nebo nejlépe všemu dohromady - závodům adventure race